четвер, 14 липня 2016 00:31

"Олеже, чекаємо в Києві" - на Майдані відзначили 40-річчя Сенцова
11

Фото: Gazeta.ua

13 липня українському режисеру Олегу Сенцову виповнилось 40 років. Вже третій рік він проводить свій день народження у російському ув'язненні.

На Майдані у Києві о 19:00 збираються активісти та охочі привітати режисера. У литовський прапор замотана 33-річна Віра Савченко. Біля неї помічники та друзі сестри. Тримають в руках повітряні кульки.

За 10 хв з'являється народний депутат 35-річна Надія Савченко та її мама Марія Іванівна. Надія сідає на сходи і починає зв'язувати синьо-жовті кульки. Навколо неї одразу виникає натовп. Знімають на камери, просять сфотографуватись та підходять з особистих питань. Нардеп усім привітно посміхається, відповідає та продовжує займатись кульками.

"Сфотографуйте мене з Надією", - просить журналіста літня жінка з червоним намистом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко привітав Сенцова з ювілеєм

З литовським та українським прапорами підходить керівник Центру звільнення полонених ГО "Офіцерський корпус" 48-річний Володимир Рубан. Він обіймає Марію Іванівну і відходить з нею поговорити.

"Вибачте, а це тут сьогодні святкують день народження режисера Сенцова?" - підходить до Рубана жінка зі срібним волоссям, одягнена у вишиванку.

"Так", - киває він та запалює цигарку.

"Це - президентський обмін. Більше ніхто з переговірників не зможе вплинути на процес, окрім президентів та суспільства. Такі акції, як сьогодні, можуть прискорити президентів зняти телефонну слухавку, зідзвонитись та домовитись про черговий обмін. Ми розкачали процеси обміну, але вони уповільнились. Втомився називати причину - непрофесійність переговірників. Поки що не час для обміну. І сторони разом спекулюють на темі полонених, яка взаємовигідна українській та російській політиці. Це вигідно для вирішення інших завдань: амністії, виборів, чого завгодно. Прискорити процес Сенцова-Кольченка повинен допомогти комітет, який створює Савченко, з питань звільнення військовополонених, що перебувають у Росії", - зазначає Володимир Рубан.

Навколо Надії людей збирається більше. Вона встає і йде до дороги. Усі за нею. У натовпі колишня полонянка бойовиків ЛНР журналістка Марія Варфоломєєва, звільньнена на початку цього року. Біля дороги натовп з близько 30 осіб зупиняється. Чекають зелене світло. Надія Савченко рушає вперед, усі - за нею. Машини зупиняються.

"Навіжена, а за нею всі йдуть", - каже з посмішкою чоловік у камуфляжі, який курить біля переходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців усього світу закликають привітати Сенцова з днем народження

Біля арки, що поряд з "Глобусом" через дорогу від стели, зібралось близько 200 осіб. Дехто тримає аркуші або плакати з написами "Сенцову волю", "Олеже, з днем народження", "Сенцову, Кольченку - волю" тощо.

Перед Надією Савченко вилаштовуються журналісти та фотографують кожен її рух. Вона втомлено відмовляється від коментарів.

Під аркою - два столи. На одному - коробка з кексами, на другому - коробка для листівок. Посередині стоїть плакат з написом "Свободу кримським заручникам". Поруч з ним колишній російський в'язень, 25-річний кримчанин Геннадій Афанасьєв у футболці з фотографією Сенцова.

Зі словами привітання виступають активісти. До мікрофону підходить Савченко.

"У звільненні велику роль граєте ви. Нас повинно тут бути більше. Дякую за те, що надавали підтримку мені, і зараз допомагаєте хлопцям відчути, що вони не покинуті. Ніхто не забутий. Кожен проходить свій шлях по-різному. Олег - один з тих, на кого варто рівнятися. На жаль, я не така, як він. Але ми однією крові з ним, з Сашою Кольченком і з усіма, які зараз там", - каже вона.

До натовпу приєднуються Андрій Медведько та Денис Поліщук, яких торік підозрювали у вбивстві журналіста Олеся Бузини. Після вчорашнього побиття спецназівцями КОРДу вони виглядають втомленими, але жвавими.

"Прийшли підтримати своїх", - каже 26-річний екс-боєць батальйону "Гарпун" та ДУК Андрій Медведько.

"Наша присутність є також вагомою, оскільки ми виявляємо солідарність активістів, яких репресують в Україні, з нашими побратимами, яких утримують у Росії. Однозначно збираємось влаштовувати акції та підримувати всіх, хто перебуває у полоні", - каже 22-річний Сергій Бондар, боєць полку "Миротворець".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна та Росія домовляються про обмін Сенцова

Після промов усіх запрошують підписати листівки та відправити послання Олегу Сенцову. Пропонують кекси.

"Я на Майдані бачила Олега Сенцова. Потрапила на передачу до Савіка Шустера і там побачила портрети політв'язнів. Упізнала і Олега, і Сашу Кольченка. Бажаю Олегу, аби швидше вернувся, довго жив і був щасливий", - каже 63-річна Катерина Шевченко, яка підписує листівку.

"Я знайома з Сенцовим та Кольченком. Займаюсь їх підтримкою з минулого року. Жила в Росії, нещодавно переїхала до Києва. Поки перебувала у Ростові-на-Дону, писала їм листи, носила передачки. Там йшов суд над ними. Я почула про цю справу і вирішила підтримати. Читала інформацію і зрозуміла, що справу сфальсифіковано. Олегу потрібна була підтримка, щоб показати, що в Росії не всі погані. У Росії через це мені було страшно, тому переїхала сюди. Тут більш вільно можна щось говорити та мати свою думку", - зазначає 27-річна Яна Гончарова, координатор проекту "Росузнік".

Близько 20:00 люди розходяться. Дехто ще дописує листи.

Нагадаємо, 11 травня 2014 року співробітники російських окупаційних силових структур затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія та Олександра Кольченка в Сімферополі. Їм висунули звинувачення у підготовці терористичного акту. За інформацією спецслужби, затримані готувалися "у складі терористичної організації до здійснення вибухів у ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу "Вічного вогню" і пам'ятника Леніну в Сімферополі".

25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд (Ростов-на-Дону, Росія) визнав незаконно заарештованого українського режисера Олега Сенцова винним у підготовці терактів у Криму і засудив до 20 років колонії суворого режиму. Сторона держобвинувачення раніше просила засудити Сенцова до 23 років в колонії суворого режиму і подальшого обмеження волі на два роки.

Сенцов свою провину не визнав, а порушену стосовно нього справу назвав "політичною і сфальсифікованою". Олег категорично відкидає висунуті звинувачення і вважає, що його судять за участь у Майдані і активну позицію щодо обстоювання української державності в Криму. На півострові у нього залишилися дружина і двоє дітей-підлітків, у одного з них аутизм.

Зараз ви читаєте новину «"Олеже, чекаємо в Києві" - на Майдані відзначили 40-річчя Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути