субота, 09 липня 2016 13:11

"Обставили як рейдерське захоплення з тітушками" - художник про Мистецький Арсенал

Вибори директора Мистецького Арсеналу відбулись під відвертим тиском з боку "тітушок", із застосуванням "брудних технологій" та маніпуляцій. Про це заявили у прес-службі музейного комплексу після оголошення підсумків засідання комісії.

За її рішенням, Арсенал очолила радниця міністра культури, 37-річна Олеся Островська-Люта. За неї проголосувало 5 з 9 членів комісії. Попередня керівниця "Мистецького Арсеналу" Наталя Заболотна отримала на один голос менше.

"Те, що сьогодні відбувалося під час засідання комісії, важко назвати навіть фарсом, - прокоментувала керівник прес-служби Мистецького Арсеналу Анастасія Герасимова. - Купа бруду, брехливої інформації, псевдоатошники, які просто так заходять на режимний об'єкт типу до друзів, мордовороти в костюмах… Мордор нікуди не дівся. Гидко".

Після обрання Олеся Островська-Люта заявила у своєму блозі про голосування комісії Держуправління справами: "Було складно і виснажливо. Понад 5 годин роботи в постійному діалозі з присутніми тут же представниками громадськості, що робило вдумливий аналіз майже неможливим для членів комісії. І в цьому діалозі було все – спроби дискредитувати то одних, то інших учасників, спровокувати на емоції, підважити легітимність членів комісії або просто поставити в нестерпну етичну ситуацію когось із учасників процесу. Це було сумно і небезпечно для всього конкурсу. І це була дуже прикра несподіванка. Особисто я була б готова взяти участь у такому повторному конкурсі, виграти його або програти. Але це би мав бути конкурс програм, а не звинувачень".

  Фото Костянтина Стрільця
Фото Костянтина Стрільця


Олеся Островська-Люта народилась у Львові, вивчала культурологію у Києво-Могилянській академії, працювала у благодійних фондах Джорджа Сороса, керувала проектами фонду Ахметова "Розвиток України", 2014 року була заступницею міністра культури Євгена Нищука. Для участі в конкурсі на посаду керівника "Мистецького Арсеналу" розробила програму: запропонувала створити в національному комплексі мистецькі лабораторії: літературну, театральну, музичну та освітню.

Відомий український художник, 55-річний Олександр Ройтбурд привітав нову очільницю комплексу з призначеням та зазначив: "Я був (або ще є) членом ради розвитку Арсеналу. Можу засвідчити, що більшість представників ДУСі в цій раді на засіданнях замість "мистецький арсенал" переважно вживали словосполучення "інвестіційно привабливий майданчик". Сама процедура обрання була обставлена як рейдерське захоплення з тітушками, переодягненими в атошніков, з "не гавкай тут". Дедуктивний метод підказує мені: пацани сподіваються, що Олеся почне писати стратегію, а вони тим часом перетворять інвестіційно привабливий майданчик у просто інвестіційній".

Екс-очільниця "Мистецького Арсеналу", 43-річна Наталія Заболотна народилась у Черкасах, вивчала українську мову та літературу, пізніше - право та мистецтвознавство.

  Фото: art-arsenalfund.org
Фото: art-arsenalfund.org


Національним комплексом керувала з 2010 року. Критики досі пригадують скандал, з якого 2013 року розпочалась Всеукраїнська виставка "Велике і величне", коли директорка "Арсеналу" замалювала чорною фарбою картину Володимира Кузнєцова "Коліївщина: Страшний суд". Художник зобразив пекло, в якому горіла політична "сім'я" Віктора Януковича.

"З Олесею Островською-Лютою перетинався як журналіст, коли вона працювала у Центрі сучасного мистецтва, представляла благодійні фонди, - розповідає телеведучий "112 Україна" Олексій Ананов, котрий у 2012-2013 рр. працював помічником гендиректора "Мистецького Арсеналу". - Пані Олеся орієнтується на західні стандарти, системний підхід до дослідницької, кураторської роботи, чудово знає міжнародний контекст. Я впевнений, що Арсенал матиме струнку кураторську концепцію і розширить свої міжнародні зв'язки.

Щодо репрезентації, залучення аудиторії, а відтак і суспільного значення Мистецького Арсеналу, створення культурного бренду - в попередні роки була поставлена надзвичайно висока планка. Арсенал став зрозумілим, доступним і потрібним для зовсім різних людей, а кількість відвідувачів окремих проектів сягала десятків тисяч. Сподіваюся, що цей досвід буде використано і розвинуто.

Ну а найскладнішим завданням для нового директора стане продовження реконструкції будівлі Арсеналу і, власне, спорудження музею. Проект подібного масштабу може здійснюватися тільки за державного фінансування. І у нинішніх економічних і суспільно-політичних обставинах отримання такого фінансування - найбільший виклик. Таке рішення не залежить від директора Арсеналу. Але за таке рішення йому точно доведеться серйозно боротися. Бажаю пані Олесі успіхів у цій боротьбі і загалом у роботі, бо щиро люблю Мистецький Арсенал і вболіваю за його майбутнє".

Конфлікт щодо призначення керівника "Мистецького Арсеналу" розпочався у травні цього року, коли Держуправління справами відмовилось переукласти контракт Наталії Заболотної. Колектив комплексу виступав з численними протестами, закликаючи до проведення прозорого конкурсу на посаду директора установи. Національний комплекс "Мистецький Арсенал" розташований у центрі столиці, в його відомстві комплексу перебуває інвестиційно приваблива площа - зокрема, призначена для будівництва нового музею.

Зараз ви читаєте новину «"Обставили як рейдерське захоплення з тітушками" - художник про Мистецький Арсенал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути