пʼятниця, 23 грудня 2016 14:13

На сміттєспалювальному заводі показали, як непотріб перетворюють на теплову енергію

На сміттєспалювальному заводі показали, як непотріб перетворюють на теплову енергію
фото: kyivenergo

Єдиний в Україні столичний сміттєспалювальний завод "Енергія" модернізував підприємство. Встановили так звану перегородку для вироблення теплової енергії за рахунок спалювання побутового сміття.

"Ця енергія влітку підігріває воду для понад 300 будинків столичного масиву Позняки, а взимку забезпечує теплом і гарячою водою близько півтори сотні будинків", - розповів директор заводу Сергій Крикун.

Завод "Енергія" зараз спалює чверть усього побутового сміття столиці - близько 250 тис. т відходів на рік.

"Якщо раніше тепло від спалювання сміття викидали фактично в повітря, то зараз ми виробили 191 тисячу гігакалорій теплової енергії" - сказав Михайло Франков, начальник служби забезпечення виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярів навчатимуть сортувати сміття

Нещодавно перевізникам відходів знизили тариф за утилізацію сміття. "Раніше завод був завантажений на 50-60 відсотків своєї потужності. Бо перевізникам відходів було не вигідно здавати хлам на утилізацію. Стільки сміття всюди, величезні сміттєзвалища, а завод не могли завантажити", – говорить директор. Виробленням тепла з побутового сміття на заводі 2016-го зекономили 28 млн куб. м природного газу, додав він.

За отримані прибутки на підприємстві провели капремонт одного з 4 котлів, встановили прилади екологічного контролю на двох котлоагрегатах, відновили димову трубу. Також відремонтували один із чотирьох електрофільтрів. Днями його планують запустити в роботу. Завдяки цьому в атмосферу скоротяться втричі викиди шкідливих речовин, наприклад, пилу від горіння.

До 2021-го планують відремонтувати усі котлоагрегати, замінити усі електрофільтри та впровадити систему хімічного очищення газів.

Наступного року мають намір встановити турбіну потужністю до 4 МВт. Це дозволить заводу забезпечувати електроенергією 1200 столичних квартир.

Сміттєспалювальний завод "Енергія" розпочав роботу у грудні 1987 року. Розробляли проект у Чехії на заводі CKD Dukla. Проектна потужність заводу: спалювання 1000 т сміття на добу. З 2000-го КМДА ухвалила рішення про передачу управління заводу. З листопада 2001-го працює як філія АК "Київенерго". Підприємство працює цілодобово. Його потужності дозволяють спалювати четверту частину побутового сміття столиці. На сьогодні завод відповідає усім вітчизняним нормам екологічної безпеки.

Зараз ви читаєте новину «На сміттєспалювальному заводі показали, як непотріб перетворюють на теплову енергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути