середа, 18 травня 2016 20:01

На Майдані триває мітинг солідарності з кримськими татарами

О 19.00 на Майдані Незалежності почався мітинг солідарності з кримськими татарами.

Акцію приурочено до Дня боротьби за права кримськотатарського народу та вшанування жертв депортації 1944 року.

Біля стели зібралось понад 1,5 тисячі людей, які прийшли з плакатами та кримськотатарськими прапорами.

Автор: Сергій Демчук
 
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров почав свій виступ, зачитавши лист Ахтема Чийгоза з тюрми: "Нас не зламати тюрмами і таборами. Крим ніколи не буде без кримських татар".

"Треба було втратити Крим, щоб ми, українське суспільство, зібралися разом. Треба було зробити це раніше. Коли ми станемо єдиною силою, нас ніхто не зверне з українського шляху. Росія зачепилася за Україну, бо знає, що без нас вона ніхто. Чому росіяни не можуть зупинити своїх правителів, як це зробили українці під час Революції Гідності? Коли вони це зроблять, тоді можуть стати поруч з українським і кримськотатарськими народами. Сьогодні президент сказав, що до кінця 2016 року треба затвердити зміни в Конституції щодо визначення кримськотатарського народу на своїй землі", - додав від себе Чубаров.
Автор: Сергій Демчук
 

Як відомо, 18 травня 1944 року о 3-й годині ранку силами НКВС розпочалась депортація кримських татар з батьківщини. Вона тривала до 16:00 20 травня. На збори давали від кількох хвилин до півгодини, після чого людей вантажівками відвозили на залізничні станції, звідки ешелонами під конвоєм відправляли до місць заслання. Тих, хто не міг йти, розстрілювали на місці. Під час транспортування тримали впроголодь, а померлих ховали вздовж залізничних колій або просто скидали з вагонів.

За офіційними даними депортували 183 144 тисячі кримських татар; за татарськими джерелами – 228 500, з яких упродовж першого півтора року померло близько 110 тисяч осіб. Значна кількість депортованих померла від голоду і хвороб у першу ж зиму 1944-45 років. У каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кримські татари розповіли на відео про трагедію свого народу

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 сс "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

Зараз ви читаєте новину «На Майдані триває мітинг солідарності з кримськими татарами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути