пʼятниця, 30 вересня 2016 14:50

"Будуємо Україну без антисемітизму" - вшанували пам'ять розстріляних у Бабиному Яру
10

Фото: Сергій Старостенко

29 вересня в Національному історико-меморіальному заповіднику "Бабин Яр" вшанували пам'ять жертв масових розстрілів під час Другої світової війни.

На 75-ту річницю приїхали делегації від європейських держав та Ізраїлю. У церемонії взяв участь президент Петро Порошенко та прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Під час німецької окупації урочище Бабин Яр у Києві стало місцем масових розстрілів мирного населення. Переважно винищення зазнали євреї та роми, а також військовополонені і члени ОУН. Є різні дані щодо кількості загиблих у Бабиному Яру – від 70 до 200 тис.

"Брат мого тата був убитий тут. Його звинуватили, що допомагав партизанам. Розстріляли на початку жовтня. Це все, що відомо про нього. Тіло його не знайдене. Про те, що загинув, розповіли партизани. До них прибився один із тих, хто вижив", - каже киянка Віра Анатоліївна.

Через жалобні заходи на навколишніх вулицях обмежили рух транспорту. Частково перекрили один з найбільших транспортних вузлів - вул. Олени Теліги. Увечері це створило величезний затор на проїжджій частині вулиці. Також закрили вихід із підземного переходу станції Дорогожичі до урочища.

До парку пускали тільки за запрошеннями та через металошукачі. Периметр був оточений нацгвардійцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Ізраїлю переклав вину за вбивство євреїв на українців

Увечері перед присутніми виступив президент. Він анонсував створення великого меморіалу Голокосту в Бабиному Яру.

"Ми спільно будуємо Україну, де немає місця антисемітизму. Дякую українцям і представникам усіх національностей за фантастичну єдність. Голокост є найтрагічнішою сторінкою в історії єврейського та українського народів. Важливо, щоб усе людство пам'ятало про криваві факти Голокосту - про небезпеку ненависті, фанатизму та расизму".

На час заходів на алеях парку працюють дві великі експозиції. Одна виставка - від Інституту національної пам'яті. У ній про історію Бабиного Яру і розстріли.

Друга – величезні портрети євреїв, котрі вижили у концтаборах та гетто. Виставки працюватимуть на вихідних.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ ВІДЕО: Як пройшло вшанування пам'яті жертв масових розстрілів у Бабиному Яру

Зараз ви читаєте новину «"Будуємо Україну без антисемітизму" - вшанували пам'ять розстріляних у Бабиному Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути