понеділок, 19 серпня 2013 14:52

Знищення греблі Дніпрогесу полегшило німцям переправу через Дніпро

Знищення греблі Дніпрогесу полегшило німцям переправу через Дніпро
Фото: nnm.me

Вчора, 18 серпня у Нікополі на Дніпропетровщині вшанували пам'ять загиблих під час підриву греблі "Дніпрогесу". Громадськість Нікополя зібралась в старій частині міста, біля пам'ятного знаку "Жертвам політичних репресій в Україні". Акція розпочалась з поминальної служби. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Рівно 72 роки тому, 18 серпня 1941 року, на виконання наказу Сталіна, підрозділом НКВС було підірвано греблю "Дніпрогесу".

Про підрив греблі не було попереджено ані населення Запоріжжя, ані інших міст і сіл, розташованих на берегах нижче за течією Дніпра, зокрема Нікопольщини. Не знало про плани підірвати греблю навіть командування Південного фронту, військові частини якого під час відступу переправлялись через Дніпро та були розташовані у дніпровських плавнях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вода з Дніпрогесу затопила Хортицю за 2 хвилини

В результаті вибуху 20 тонн вибухівки в греблі з'явився пролом: гігантська хвиля води з великою швидкістю пройшлася плавнями Великого Лугу і забрала життя у понад 120 тисяч людей – мешканців прибережних міст і сіл, біженців, поранених з медсанбатів, військових. Знищення греблі лише допомогло німцям, які рвалися до Донбасу, переправитись через обмілілий Дніпро та ускладнило евакуацію, зазначають організатори акції.



Сучасні дослідники твердять, що жодних підстав для підриву греблі в той час не було, оскільки німецькі частини форсували Дніпро в районі Дніпропетровська та південніше Запоріжжя, а їхні основні сили підійшли до Запоріжжя лише через півтора місяця. Упродовж 40 років радянська влада, намагаючись приховати цей злочин, офіційно заявляла, що "Дніпрогес" знищили німці.

Зараз ви читаєте новину «Знищення греблі Дніпрогесу полегшило німцям переправу через Дніпро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

81

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути