четвер, 03 липня 2014 13:30

Знайдені на Львівщині архіви ОУН 1947-1951 років, виклали в інтернет
5

Бібрецький архів до реставрації
Фото: cdvr.org.ua
Бофон 5 карбованців. від 1950 р.
Перша сторінка праці Рамзенка В. «Чому ми за Українську самостійну і соборну державу»
Перша сторінка праці «Україна погибає, хто винуватий в цьому»
Листівка з лозунгами

Архіви ОУН 1947-1951 років, які пролежали в землі понад 50 років, Центр досліджень визвольного руху відреставрував та виклав у вільний інтернет-доступ.

Два архіви підпілля ОУН, які містять понад сто документів перетину 40-50-х рр. ХХ ст., знайдені на Львівщині в закопаних у землі бідонах, відреставрували та оприлюднили в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

Архів Бібрецького районного проводу Організації українських націоналістів знайшли закопаним у молочному бідоні в сусідньому Пустомитівському районі Львівської області ще у травні 2011 року.

Серед документів, які передали Центру досліджень визвольного руху, — листівки, часопис "Ідея і чин", інформативні, касові звіти підпілля ОУН, дані про діяльність колгоспів, списки арештованих та депортованих за 1944-1951 рр., станцій, комуністів персонального складу радянських адміністративних і каральних структур, машинно-тракторних станцій і комсомольців, шкіл та вчителів по Бібрецькому району Львівської області та ін.

В іншому архіві, знайденому у травні 2012 року в колишньому Рава-Руському (нині — Жовківському) районі Львівської, є підпільні видання. "Виявлені брошури, часопис "Бюро інформації УГВР (Української головної визвольної ради — підпільного парламенту)", листівки дають змогу прослідкувати тематичне поле інформаційних матеріалів підпілля ОУН, які поширювались як серед власне підпільників, так і цивільного населення на межі 1940-1950-х рр.", — зазначає архівіст Андрій Усач..

Зараз ви читаєте новину «Знайдені на Львівщині архіви ОУН 1947-1951 років, виклали в інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути