вівторок, 01 липня 2014 15:40

Кагебісти гальмували демократичний розвиток України від 1990-х років

Автор: cdvr.org.ua
 

Провідні науковці, правозахисники, суспільні діячі аналізували історію комунізму та європейські практики оцінки його злочинів. Ініціював обговорення Український інститут національної пам'яті, а сам захід відбувся за участі заступника голови Верховної Ради України Р. Кошулинського.

Засудити злочини проти прав людини у період СРСР, відкрити архіви та припинити діяльність Компартії — такий короткий висновок круглого столу "Комунізм в Україні: доктрина, практика, злочини".

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що завдання істориків — відкрити суспільству факти про злочини комуністичного режиму, аби запобігти можливості повторення їх в майбутньому.

"Комуністична ідеологія – це ідеологія, яка суперечить закономірностям розвитку природи і суспільства", — зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук Володимир Василенко.

Голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров пояснив:

"Чимало фактів підтверджують злочини комуністичного режиму, зокрема події Голодомору-геноциду, Великого терору, репресії. Наслідком цього стала слабкість української демократії на початку 1990-х, відтак до влади прийшли колишні "кагебісти". Це стало перешкодою на шляху демократичного та економічного розвитку України, загальмувало його поступ".

Заступник директора Центру досліджень визвольного руху Андрій Когут радить об'єднати зусилля із засудження злочинів комунізму на міжнаціональному рівні із європейськими мережами.

Зараз ви читаєте новину «Кагебісти гальмували демократичний розвиток України від 1990-х років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути