вівторок, 01 липня 2014 15:00

"Гібридну війну" в Україні до Путіна вели більшовики – історики

  директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович
директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович

Київ – "Гібридна війна", яка триває нині, не є новим явищем, воно відбувалось і в 1917 році за участі більшовиків, вважають українські історики.

На їхню думку, інформаційне протистояння Україна програє і потребує перегляду інформаційної політики: відкриття архівів, що приховують злочини режиму, і сприяння поширенню досліджень, яких на сьогодні є достатньо.

У 1917-му комунізм був лише прикриттям боротьби за владу, пізніше, у 30-х роках, стало очевидно, що в СРСР відродився російський великодержавний шовінізм, вважає український історик Іван Патриляк.

"Та сама гібридна війна, яка була у 17–18-му роках проти Української Народної Республіки, коли по залізниці захоплювали місто за містом заїжджими людьми, за певної підтримки місцевих солдатів і робітників. Тобто, фактично ми бачимо повторення", – говорить він.

Директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що комуністичну партію потрібно заборонити.

"В Україні не повинно існувати такої партії, як комуністична, бо Україна належить, напевно, до тих країн, що найбільше постраждали від неї. Очевидно, дуже важливо, щоб суспільство саме відторгнуло ідею комуністичної партії і не готове було голосувати за неї", – зауважує він.

Голова КПУ Петро Симоненко, натомість, сказав, що саме комуністи стоять зараз на захисті національних інтересів, виступаючи за переговори і припинення війни у східних областях, де зараз, попри перемир'я, обстрілюють блокпости українських військових і підривають залізничні шляхи.

Очільник Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що заборонити будь-яку партію може тільки суд за наявних для цього доведених підстав, доказів конкретних скоєних нею злочинів. Заборонити ж ліву ідеологію складно, оскільки ідея соціальної справедливості дуже живуча, тому комунізм існує в інших країнах, зазначає він.

Зараз ви читаєте новину «"Гібридну війну" в Україні до Путіна вели більшовики – історики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути