середа, 01 липня 2015 14:39

"Жіночий організм завжди був загадкою" - етнограф Ірина Ігнатенко

"Жіночий організм завжди був загадкою" - етнограф Ірина Ігнатенко
Ірина Ігнатенко. Фото: Facebook.com

"Поява місячних – це маркер, що дівчина вже може виходити заміж, вагітніти й народжувати. Але менструальну кров вважали нечистою. Відповідно, жінка й дівчина в дні місячних – також нечиста," - розповідає етнограф Ірина Ігнатенко.

У цей час жінці бажано було сидіти вдома - її не допускали до господарства, церкви. Вважалося, що якщо прийде на пологи – завдасть шкоди немовляті. На похороні з'являтися також забороняли. Якщо цього неможливо було уникнути, мусила тримати при собі оберіг: виріб із хліба, зерно, червону стрічку чи щось залізне – голку або цвях.

Але на відміну від менструальної, кров після дефлорації вважалася священною. "Перед тим як дівчина виходила заміж, її перевіряли на цноту. Це робили в неділю ввечері на садибі молодого. Молодят після святкового столу проводжали до комори і стелили їм простирадло. На здійснення акту давали не більше півгодини. Чекали під дверима, наспівуючи сороміцьких пісень на зразок: "Ой на горі кури гребуться, а в коморі молодії їбуться. І не кишайте, і не гакайте, сипте їй сім'я, щоб привикла до нашого півня", - розповідає Ірина Ігнатенко.

Детальніше про обряд "комори" та "притули" у наших предків читайте "Піхву вважали каналом у потойбіччя, що може затягнути в себе і вкусити".

Зараз ви читаєте новину «"Жіночий організм завжди був загадкою" - етнограф Ірина Ігнатенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути