понеділок, 29 жовтня 2012 13:46

Завоювання ацтеків реконструювали на рівні ДНК

Завоювання ацтеків реконструювали на рівні ДНК
Традиційна вишивка отомі. Фото: science.compulenta.ru

У 15 столітті населення Шальтокана, міста-держави народу отомі, поступилося місцем ацтекам, які почали набирати силу. Події тих років відновлюються по крупицях на підставі суперечливих історичних документів і археологічних розкопок.

Свою частку в розгадку таємниці внесли і генетики.

Це був час, коли на території сучасної Мексики розташовувалося безліч ворожих один одному міст-держав з самобутньою культурою. У 1428 році деякі з них утворили Троїстий союз, з якого згодом виросла Ацтекська імперія. Шальтокан опинився в числі асимільованих міст. Деталі залишаються невідомими.

Документи 16 століття натякають на те, що Шальтокан був залишений отомі в 1395 році після одного з численних зіткнень. У 1435-му він був заселений ацтеками. Археологічні свідчення, навпаки, вказують, що принаймні деякі отомі залишалися в цій області аж до приходу ацтеків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У місті ацтеків знайшли священне дерево Віцліпуцлі

Антрополог Хайме Мата-Мігес з Техаського університету в Остіні (США) і його колеги проаналізували зразки мітохондріальної ДНК, отриманої з 25 останків, знайдених на розкопках Шальтокана. Ці люди померли в 1240-1521 роках, тобто могли розповісти про склад місцевого населення до і після асиміляції. Виявилося, що культурний переворот, зафіксований археологами, і справді супроводжували біологічні зміни.

Зрозуміло, вибірка невелика, але і вчені ставили перед собою загальне питання: змінилося населення чи ні.

Найпростіше сказати, що отомі пішли, а ацтеки прийшли, але, як зазначалося вище, археологи говорять, що отомі жили там і після 1395. Можливо, з міста втекли не всі і не відразу, а будинки та земельні ділянки стали поступово займати мігранти.

Не слід забувати і про мітохондріальну ДНК. Дослідження фактично показало лише те, що жителі пізнього Шальтокана не були пов'язані з отомі по материнській лінії, але нічого не говорить про спадкування по чоловічій.

Результати дослідження опубліковані в American Journal of Physical Anthropology.

Зараз ви читаєте новину «Завоювання ацтеків реконструювали на рівні ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути