вівторок, 24 листопада 2015 17:17

Виставку про навчальні заклади української еміграції відкрили у столиці
7

Фото: фотографії надані ЦДАЗУ

З 20 листопада у приміщенні Київського міського будинку учителя діє документальна виставка "Українські навчальні заклади та наукові осередки за кордоном (1920–1930-ті рр.)". На ній представлені документи Центрального державного архіву зарубіжної україніки, які розкривають значення українських еміграційних наукових та навчальних закладів.

Опинившись поза межами Батьківщини, політична еміграція не припинила боротьбу за Україну. У непростий період між двома світовими війнами українці-вигнанці усвідомлювали нагальну необхідність розвивати на чужині українську науку та освіту, аби зберегти себе як частину українського етносу. Вони прагнули заявити всьому світові про Україну, поневолену більшовицькою владою. З цією метою вони взялися готувати національно свідому молодь, якій належало виборювати українську державу. Для досягнення цієї мети представники української еміграції заснували низку навчальних закладів, наукових інститутів і товариств.

Саме про історію створення та основні напрямки діяльності таких закладів і організацій в європейських країнах розповідає виставка. Її відвідувачі мають змогу дізнатися про Український вільний університет, засновниками якого були історик Михайло Грушевський та філолог Олександр Колесса; перший закордонний національний політехнічний вищий навчальний заклад – Українську господарську академію; Український вищий педагогічний інститут імені М. Драгоманова, а також Історико-філологічне товариство, Український академічний комітет, Союз інженерів українців. Провідну роль у розвитку соціологічних досліджень відіграв Український інститут громадознавства, заснований у Празі Микитою Шаповалом. Крім цього, у низці документів висвітлюється діяльність Українського наукового інституту в Берліні, ініціатива щодо заснування якого належала гетьману Павлу Скоропадському, та Українського наукового інституту у Варшаві, створеного з ініціативи уряду Української Народної Республіки в екзилі.

Виставка триватиме до 30 листопада. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Виставку про навчальні заклади української еміграції відкрили у столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути