середа, 06 лютого 2013 19:08

Відомі кадри звільнення в'язнів Освєнцима є постановкою

Відомі кадри звільнення в'язнів Освєнцима є постановкою
Фото: 1tv.ru

Сотні архівних документів часів Другої світової війни вперше розсекретили в Польщі. Матеріали представили відвідувачам музею колишнього концтабору "Аушвіц-Біркенау" в Освенцімі. До дня пам'яті жертв Голокосту там відкрилася нова експозиція: виставка "Трагедія. Мужність. Героїзм".

Христина Зінкевич потрапила в "Освєнцім" у 13 років за те, що допомагала варшавським повстанцям. Після звільнення червоноармійці відвезли сироту на лікування в Радянський Союз, відтоді вона Ксенія Ольхова. Саме колишня ув'язнена відкрила пам'ятну церемонію. Без сліз. Вона і раніше не дозволяла собі тут плакати - нацисти за це жорстоко карали. Багато дітей мовчали, навіть коли з них викачували кров для поранених німецьких солдатів.

"Скільки брали - невідомо. Я не втрачала свідомість. Ось саме ті, хто втрачав свідомість, ті не поверталися", - сказала колишня ув'язнена концтабору Ксенія Ольхова в ефірі 1tv.ru.

У списках - імена дітей загиблих в таборі. У блоці № 14, де тримали радянських військовополонених, відкривають постійну російську виставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Напис Arbeit macht frei повертають в Освенцім

"Коли Червона Армія здобувала перемогу за перемогою, становище радянських полонених ставало ще більш важким - есесівці їм мстилися. Ми повинні пам'ятати, що смертоносний газ" Циклон-Б "вперше був випробуваний саме на полонених червоноармійцях", - розповів директор музею "Освєнцима" Пьотр Цивінський.

З 15 тисяч радянських полонених в таборі виживають тільки 96 осіб. Кожен день кілька записів у так званій книзі смерті.

Для цієї виставки були розсекречені багато архівів. Організатори впевнені: їм вдалося розвінчати міф, що гітлерівці здали "Освєнцим" без бою. У розділі "Звільнення" - шлях Червоної армії до концтабору.

Завдяки розвідці - і ці документи в експозиції теж представлені, радянське командування знало, що в "Освєнцимі" щодня прибуває до восьми поїздів з ув'язненими. Але виявивши п'ять крематоріїв, в яких спалювали сотні тисяч тіл в місяць, навряд чи хтось очікував.

"Весь час стояв запах гару. Спробували зазирнути в один барак, і звідти вдарив такий неприємний запах, що ми навіть не наважилися туди входити", - згадує визволитель "Освєнцима" Іван Мартинушкін.

У 1945 році Іван Мартинушкін командував ротою. Він пам'ятає зустріч визволителів і звільнених. Знамениті кадри, що облетіли весь світ - постановка, знята через кілька тижнів після взяття табору. Насправді люди мовчки дивилися один одному в очі і до кінця не розуміли, що ж все-таки відбулося.

Коли сюди увійшли радянські солдати, вони здивувалися порожнечі. У найбільшому таборі смерті, розрахованому на 130 тисяч ув'язнених, їх залишалося 7,5 тисяч. Більшість в'язнів нацисти встигли переправити до Німеччини. Масштаб трагедії "Освєнцима" відкривався не відразу, відкривається і сьогодніь. Скільки людей було закатовано в концтаборі досі невідомо. Історики сперечаються: від мільйона до трьох.

Зараз ви читаєте новину «Відомі кадри звільнення в'язнів Освєнцима є постановкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути