четвер, 09 серпня 2012 13:38

Сім'я "шведського Шиндлера" вимагає від Росії розкрити правду про смерть героя

Сім'я Рауля Валленберга знову направила звернення до російської влади оприлюднити правду щодо долі легендарного шведського дипломата, який зник без вісті після того як радянська армія взяла його в полон в січні 1945 року. Про це пише британська газета The Independent.

Валленберг, свого роду шведський Оскар Шиндлер допоміг тисячам угорських євреїв врятуватися від смерті в нацистських таборах. Під час Другої світової війни він був дипломатом в Будапешті і видавав їм "захисні" шведські паспорти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраще радянська влада керувала масовим знищенням людей" - Тімоті Снайдер

Щоб запобігти посилання своїх "підопічних" в Аушвіц, він переселяв євреїв з будапештського гетто в орендовані його родиною будівлі, де їх безпеку забезпечував за допомогою встановленого там шведського прапора.

У той час як у січні 1945-го в місто ввійшла радянська армія, Валленберг не втік, а попрямував прямо назустріч до солдатів. Однак 32-річного дипломата заарештували, після чого він зник. Його доля залишилася однією з найбільших шведських загадок військового часу.

Повідомлення про те, що сім'я зниклого дипломата направила нове звернення на адресу російської влади з проханням надати розголосу інформацію про долю Рауля Валленберга збіглося зі столітньою річницею від дня його народження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Нобелівську премію миру номінують "британського Шиндлера"

Швеція, Угорщина та Ізраїль намітили проведення заходів на честь цієї дати. "Росіяни повинні знати ..." - вважає Сесілія Ахлберг, дочка одного з його племінників. Вона вважає, що сім'я просто не отримала чесної відповіді, у той час як родичі потребують інформації про те, що з ним сталося.

У 2000 році російські слідчі заявили, що Валленберг був страчений КДБ. Однак спільна доповідь шведів і росіян залишив занадто багато питань без відповідей.

Зараз ви читаєте новину «Сім'я "шведського Шиндлера" вимагає від Росії розкрити правду про смерть героя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути