вівторок, 01 березня 2016 17:30

Вчені з'ясували, чому занепала цивілізація майя

Вчені з'ясували, чому занепала цивілізація майя

На основі даних, отриманих за всю історію розкопок на колишній території проживання майя, археологи змогли описати політичну ситуацію в стародавній державі і зіставити її з кліматичними змінами, тим самим уточнивши причини занепаду цивілізації. Дослідження, опубліковане в журналі Global and Planetary Change, значно прояснює картину стрімкого згасання потужної цивілізації. Про це повідомляє sciencedirect.

Було встановлено, що основним заняттям древніх майя було підсічно-вогневе землеробство. За рахунок досягнень в сільському господарстві населення постійно збільшувалася, міста розвивалися. Основним поясненням падіння цивілізації майя довгий час вважалася сильна засуха, що настала в IX столітті. В ході останнього дослідження вчені порівнювали датування знайдених на південних і північних територіях написів на каменях і залишках керамічних виробів.

Виявилося, що навіть під час посухи жителі північних територій залишалися творчо і суспільно активними. У Х столітті в північних містах починалося пожвавлення. З цього випливає, що посуха зробила сильний негативний вплив в основному на південні території, в той час як північним, з політичним центром Чичен-Іца, вдалося пережити кліматичну катастрофу.

Дослідники стверджують: ще до настання посухи держава була соціально та політично нестабільною, відбувалися перші спроби військових зіткнень. Після посухи ситуація різко погіршилася: постраждалі південні міста почали боротися з північними за продовольчі ресурси, що призвело до серйозної роздробленості стародавньої держави.

Крім того, підтвердження знайшли і попередні гіпотези. Забезпечення продовольством величезного населення вимагало постійного збільшення орних земель. Вирубка лісів і осушення грунтів приводила до локальних засух, які сприяли подальшій масштабній посухи. Переселення майя до узбережжя Карибського моря в середині XI століття було викликано голодом і дефіцитом вологи.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, чому занепала цивілізація майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути