вівторок, 07 лютого 2017 12:17

В Україні немає культу Бандери - історик

В Україні немає культу Бандери - історик

Завідувач відділу Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький сказав, що в Україні немає культу Бандери.

Про це пише "Обозреватель".

Таким чином він прокоментував заяву польського політика Ярослава Качинського про те, що в Україні є культ Бандери, який перешкоджає євроінтергації.

"Поляки хочуть диктувати нам усвідомлення власної історії, а це куди годиться? Навіщо тоді було боротися за незалежність?", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмовтеся від Пілсудського: Качинському різко відповіли в ОУН

"Відносно культу Бандери, я можу назвати тільки три українських історичних діяча, іменами яких назвали їхніх послідовників. Це мазепинці, петлюрівці и бандерівці. Щодо петлюрівців і відносно бандерівців існує цілковитий консенсус: їх так називають і противники української справи, і самі українці. Отже, це чогось варто. Чи можна це називати культом? Я не думаю. У всякому разі, в тому значенні, до якого ми звикли, коли освоювали термін "культ особи" Сталіна. Такого, звичайно, немає", - додав Кульчицький.

Історик вважає, що роль Бандери в українському суспільстві переоцінили.

"З суто історичної точки зору з Бандери, прізвище якого перекладають з іспанської як "прапор", справді штучно робили прапор – і в еміграції, і безпосередньо в Україні. Навколо якогось прізвища потрібно було об'єднати людей для спільної справи. Насправді, якщо подивитися на те, що він зробив, то найгероїчніша доба в Українській повстанській армії – це якраз період радянсько-німецької війни, коли Західну Україну окупували. Але там головну роль зіграв Роман Шухевич, а зовсім не Степан Бандера. Бандера прагнув піти у підпілля і боротися на місці Шухевича, але йому забороняли, тому що він був "прапором", - каже Кульчицький.

Водночас учений називає Степана Бандеру сильним публіцистом.

Очільник польської партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський вважає, що звеличування персоналії Степана Бандери в Україні може завадити євроінтеграційним прагненням. "Ми не можемо впродовж років погоджуватися, щоб в Україні був культ людей, які вчинили геноцид щодо поляків", - сказав він.
Зараз ви читаєте новину «В Україні немає культу Бандери - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути