середа, 24 лютого 2016 15:45

В Польщі 6 мішків з документами Служби безпеки передали Інституту національної пам'яті

В Польщі 6 мішків з документами Служби безпеки  передали Інституту національної пам'яті

- В основному це документи, які ми отримали з особистих архівів Чеслава Кіщака ( Czesława Kiszczaka ) - рукописні замітки, рукописи книг і думок. Вони, безумовно, будуть цікавими для істориків, які вивчають біографію Кіщака. Цікаві вони тому, що розповідають чим займався генерал Кіщак після завершення публічної кар'єри - говорить доктор Рафал Лєшкевіч, директор Доступу до архівних документів Інституту національної пам'яті (Польща) в інтерв'ю для Wyborcza Gazeta.

Ці матеріали будуть доступними у вигляді електронних копій в читальному залі Інституту в Варшаві.

В оприлюднених документах знаходяться фрагменти спогадів Кіщака, його рукописні замітки;. документи військовослужбовців ( генерал Кіщак до 1981 року працював у спецслужбах ПНР , а потім у 1990 р. очолював МВС), частково заповнений блокнот Кіщака може слугувати матеріалом для написання його біографії.

Також доступні копії фотографій з часів Круглого Столу, де Kіщак, Войцех Ярузельський, Адам Міхнік, ксьондз Генрик Янковський, Лех Валенса та Броніслав Геремек.

В матеріалах також можна знайти екземпляри проектів виступів Кіщака перед сеймовою Комісією з конституційної відповідальності, яка в 90-х вивчала відповідальність винуватців воєнного стану, а також промови Кіщака перш ніж його виправдали в так званій "алкогольній справі". Є і копії документів внутрішніх служб щодо діянь поліції в червні 1990 р. в Млаві по ліквідації блокади Міністерства сільського господарства фермерами.

Інші документи включають в себе: життєпис Мирослава Мілєвського з 1953 р. (попередник Кіщака в Міністерстві внутрішніх справ); копії актів процесу щодо Вацлава Комара 1953 р., копії листів Мечислава Раковський з 1958 року, оцінка політичної ситуації в кінці 1980 року; статистичні матеріали Міністерства оборони щодо злочинів 1976-1985 роках.

Інститут національної памяті планує відкрити доступ до матеріалів, що знаходилися в домі Чеслава Кіщака.

- Ми не знаємо, коли отримаємо наступну партію документів. Це залежить від того, коли прокурори завершать перевірку матеріалів, а тоді передадуть його в архів Інститути національної пам'яті . Тоді вони будуть доступні для журналістів і дослідників на тій же основі, як і попередні матеріали з будинку Кіщака - каже Агнешка Сопінська, прес-секретар IНП.

16 лютого в з архівів Марії Кіщак прокурор ІНП передав 6 пакетів документів до Інституту національної пам'яті. Заходи слідства , що вживаються, були розпочаті в 2015 році та стосуються укривання неуповноваженою особою документів, якы мають бути передані Інституту національної пам'яті. Закон передбачає покарання у вигляді 6 місяців до 8 років позбавлення волі для тих, хто ухиляється або ускладнює передачу . Вдова Кіщака хотіла продати документи для ІНП за 90 тисяч. злотих.

Зараз ви читаєте новину «В Польщі 6 мішків з документами Служби безпеки передали Інституту національної пам'яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути