пʼятниця, 09 жовтня 2015 10:26

В Німеччині знайшли найдавнішу пивоварню
4

Фото: europe-today.ru

Німецькі археологи в ерфуртському монастирі урсулінок (Тюрінгія) виявили одну з найстаріших у Німеччині пивоварень.

Там, де в Середньовіччі стояли господарські будівлі, археологи відкопали у вересні відразу кілька печей. Ця знахідка доводить, що приготування пива довгий час було жіночою справою.

Коли саме мешканки монастиря почали варити пиво, співробітники Управління з охорони історичних пам'яток та археології Тюрінгії поки сказати не можуть. У монастирському звіті за 1516 рік перераховано сім процесів пивоваріння. Черниці купили 37 мальти ячменю. Один мальт відповідає обсягу приблизно 100 л.

Жінки-пивовари - далеко не виняткове явище в історії Німеччини, а швидше навіть правило. Найвідомішою з них є Катаріна фон Бора, дружина реформатора Мартіна Лютера, яка заробляла на хмільному напої гроші на домашні витрати.

Також у давніх релігіях покровительками пивоваріння часто були жінки. У 1800 році до Різдва Христового хтось написав на глиняній табличці, знайденій в шумерському місті Ур (південніше сучасного Багдада), гімн Нінкасі, богині пивоварів. Текст містить найстаріший у світі рецепт хмільного напою, згідно з яким потрібно взяти обсмажене зерно, покласти його в посудину, залити водою і залишити бродити.

Зараз ви читаєте новину «В Німеччині знайшли найдавнішу пивоварню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути