пʼятниця, 26 лютого 2016 18:30

В Ізраїлі знайшли тканину часів царів Давида і Соломона

В Ізраїлі знайшли тканину часів царів Давида і Соломона

В ході розкопок в ізраїльському місті Тимна, де незабаром буде побудований міжнародний аеропорт, археологи з Тель-Авівського університету виявили фрагменти одягу часів старозавітних царів Давида і Соломона. На думку фахівців, дана тканина була зіткана в 10 столітті до н.е., пише газета mir24.

Керівник експедиції Ерез Бен-Йосеф зазначив, що в даний район південного Негева володіє унікальними кліматичними умовами, яких немає ніде на Близькому Сході. Сухе повітря призвело до того, що в землі благополучно збереглися фрагменти тканини зіткані 30 століть назад.

За свідченням староєврейського священного писання, в районі від Ейлата до північного Негева жило плем'я ідумеїв. У 10 столітті до н.е. цей регіон потрапив в сферу впливу єдиної ізраїльської держави. За царя Давида і його сина Соломона в Тимні перебував гарнізон, який спостерігав за тим, як раби добували мідь, якої в цих краях було більш ніж достатньо.

Раніше історики вважали, що південь Негева в цю епоху населяли лише дикі кочові полонена, проте археологічні знахідки в Тимний свідчать про те, що тут жили не тільки раби, які працювали на мідних копальнях, а й еліта - воєначальники, чиновники, стародавні "гірські інженери" .

Шматки текстилю підтверджують цю гіпотезу. В ході розкопок археологи виявили тканину трьох сортів: з овечої вовни, з козячої вовни і з льону. Останній в цій місцевості не росте. У Ейлатского горах скотарі пасуть свої стада. Тому дослідники зробили висновок, що всі знайдені тканини привізні.

"Ми знайшли білизну, яка було місцевого виробництва. Швидше за все, її зробили біля річки Йордан або на півночі Ізраїлю ", - зазначила студентка Тель-Авівського університету Ванесса Вокман, яка брала участь в розкопках.

Виявлений фахівцями текстиль чітко розділяється за якістю. Так, одні шматки зроблені з грубої нефарбованої козячої вовни, інші - більш тонкі, створені з фарбованої овечої вовни з тонкими смужками. Лабораторний аналіз показав, що фарби зроблені з рослин.

"Не забувайте, що мова йде про мідне родовище посеред пустелі в 10 столітті до н.е. Знахідка якісної фарбованої тканини говорить багато про що. Наприклад, це свідчить про те, що копальні в Тимні були престижним місцем, джерелом великого багатства і тут бувала знать ", - заявив Ерез Бен-Йосеф.

Експерти по тканинах, які проводили аналіз знахідок, стверджують, що за якістю фарбований текстиль з овечої вовни не поступається тій, з якої робили одяг для заможного класу Стародавнього Риму.

На думку археологів, не виключено, що такі тканини могли носити священики, які в Тимні, імовірно, освячували перетворення руди в метал.

Крім тканин, в ході розкопок раніше тут були виявлений шматок обробленої шкіри, зерна злакових, фруктів, мотузки та інші цікаві артефакти.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі знайшли тканину часів царів Давида і Соломона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути