вівторок, 16 червня 2015 13:26

В Ізраїлі знайшли храм, якому понад 1500 років

В Ізраїлі знайшли храм, якому понад 1500 років
Фото: scientificrussia.ru

Стародавня зупинка і храм півторатисячолітньої давності випадково були знайдені випадково під час будівництва шосе на околиці району Мошат Бейт Нетофі в Єрусалимі (Ізраїль).

Вчені вважають, що ця споруда, як і раніше виявлені придорожні споруди подібного типу, слугувала подорожнім в часи Римської імперії. Дослідник Аннет Нагар (Annette Nagar), яка керувала розкопками, вважає, що скоріше за все ця зупинка була закинута в кінці візантійського періоду, хоча дорога використовувалася практично до сьогоднішнього дня.

Розкопки показали, що храм мав білу мозаїчну підлогу довжиною 16 м з боковим вівтарем 6,5 на 3,4 м. Купіль, яка, ймовірно, використовувалася для таїнства хрещення, знаходиться в північно-східному куті межі. Вона мала вигляд листя конюшини і за формою нагадує хрест. Червона штукатурка впереміш зі щебенем, яка обсипалася зі стін, говорить про те, що стіни храму колись були прикрашені фресками. Кімнати в західній стороні будівлі могли бути житловими, вважають вчені. Одна кімната була прикрашена керамічною плиткою. Різні предмети (монети, масляні лампи, шматочки мармуру і раковини) говорять про те, що в храмі проводилися найрізноманітніші обряди.

Ця знахідка не є сенсацією для Ізраїлю. У цій області з давньою історією досить часто знаходять артефакти і руїни минулого. Наприклад, археологи розкопують будинок, якому 10 тисяч років. Це одна з найстаріших будівель у цьому регіоні. Він також був знайдений випадково під час будівництва дороги.

Торік будівельники натрапили на залишки візантійського монастиря біля поселення бедуїнів Хура (Hura) в північній частині пустелі Негев (Ізраїль). Раніше схожим чином знайшли багатий комплекс з дому і саду з фонтаном, вік якого становить близько 900 років, а також різьблене дерев'яне зображення фалоса кам'яного віку, яке слугувало, ймовірно, обрядовим цілям.

Що ж стосується недавньої знахідки, то Національна дорожня компанія Ізраїлю прийняла рішення засипати її знову, зберігши її, таким чином, для майбутніх поколінь. Слід зазначити, що дорожня компанія сама ініціювала і профінансувала розкопки.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі знайшли храм, якому понад 1500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути