середа, 08 червня 2016 10:30

В Єрусалимі відреставрують християнську святиню

В Єрусалимі відреставрують християнську святиню

Команда реставраторів вперше за 200 років приступила до роботи в давньому храмі Гробу Господнього в Єрусалимі.

Перед будівельниками поставлено завдання укріпити будівлю храму, якому налічується близько сімнадцяти століть. Востаннє реставраційні роботи проводилися тут у 1810 році після пожежі. Довгий час реставратори не могли приступити до роботи через розбіжності між представниками різних конфесій, які спільно володіють храмом і по черзі проводять там служби. Повідомляє BBC.

Основна частина робіт буде проходити в Кувуклії - стародавній каплиці, де знаходиться гробниця Ісуса Христа. Кувуклія, як вважають християни, розташована над тим місцем, де тіло розп'ятого Христа було обмито, загорнуте у плащаницю і поховано в кам'яному склепі.

Храм розділений між шістьма конфесіями християнської церкви: греко-православною, католицькою, вірменською, коптською, сирійською і ефіопською, кожна з них має свої межі і час для молитви. Кувуклія ж знаходиться у спільному користуванні різних конфесій: літургію на Гробі Господньому один за одним служать православні, вірмени, а потім католики.

Минулого року влада Ізраїлю прийшла до висновку, що будівля храму знаходиться в аварійному стані. Поліція була змушена на недовгий час закрити храм, а представники релігійних конфесій вирішили діяти спільно.

Наукова координаторка робіт Антонія Моропулу заявила, що гробниця стоїть міцно, але потребує реставрації після довгих років негативного впливу води, вологи і свічкової кіптяви. За її словами, храм також потрібно зміцнити на випадок можливих землетрусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи з'ясували, чому перенесли Стоунхендж

Очікується, що роботи займуть від 8 до 12 місяців, але церковна влада запевнила, що під час реставрації доступ прочанам обмежуватися не буде.

Кожна конфесія вносить свій внесок для оплати робіт, вартість яких оцінюється в 3,3 млн доларів.

Нагадуємо, що мисливці виявили на північному заході Гренландії найдавніші зразки одягу інуїтів.

Зараз ви читаєте новину «В Єрусалимі відреставрують християнську святиню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути