пʼятниця, 22 березня 2013 11:22

У Британії знайшли перстень із сапфіром, що міг належати королю 5 століття

Автор: Фото: archae.ru
  Майкл Греенхом з перстнем 5 ст. н. е., який він знайшов у полі біля Йорка
Майкл Греенхом з перстнем 5 ст. н. е., який він знайшов у полі біля Йорка

За повідомленням Daily Mail унікальний перстень з сапфіром було знайдено англійським любителем металопошуку на полі в Йоркширі. Фахівці комісії,зібраної в йоркширському музеї з цього приводу, дійшли висновку, що цей унікальний перстень міг належати одному з королів, які жили в 5-6 століттях. Куратор археологічних розкопок музею Наталі Маккой сказала, що "цей кперстень ще більш дивний, ніж ми думали раніше, нічого подібного, що відноситься до цього періоду, ми раніше не знаходили".

Артефакт був знайдений Майклом Греенхом ще в 2009 році, коли він обстежив поле на південь від Йорка. Діаметр перстня складає 2,5 см в діаметрі, віні зроблений з чистого золота і прикрашений великим сапфіром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бронзовому столітті вздовж Атлантики пролягали торгові шляхи

Спочатку експерти датували перстень періодом вікінгів або англосаксів, з 10 -11 століття. Але в теперішній час вчені сходяться на тому, що воно має більш давнє походження. Вони так само припустили, що прикраса була виготовлена в Європі, можливо у Франції і належало комусь з королів. Також було висунуто версію, що спочатку цей перстень був брошкою, яку пізніше переробили на перстень.

Місс Маккой сказала: "Перстень, швидше за все, було виготовлено на континенті і потім продано чи подаровано комусь з правлячого класу Англії. Ймовірно, це сталося близько початку англо-саксонського періоду. Сподіваюся, це допоможе нам дізнатися більше про перстень і можливо навіть встановити його власника".

Автор: Фото: archae.ru
  Унікальний перстень із сапфіром належав королям 5 ст. н. е.
Унікальний перстень із сапфіром належав королям 5 ст. н. е.

У роботі комісії взяли участь більше тридцяти вчених з усієї Великобританії. Група фахівців з'ясувала, що сапфір, можливо, був оброблений ще в римський час і вже потім для нього було зроблено перстень. Обручзнахідки так само відрізняється від основної частини, що дає привід припускати, що вона раніше, можливо, було брошкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Англійський листоноша знайшов середньовічний золотий перстень

Є також думка, що перстень було виготовлено в більш пізній період, можливо в 8-9 столітті, і є наслідуванням більш ранніх зразків ювелірного мистецтва, що відносяться до 5-6 століть.

Подальші дослідження археологічної та історичної інформації будуть проводити вчені університету Дарема.

Автор: Фото: archae.ru
  Йоркширський музей вирішив купити перстень за 35 000 фунтів і провести подальше його дослідження
Йоркширський музей вирішив купити перстень за 35 000 фунтів і провести подальше його дослідження

Йоркширський музей готовий купити перстень за 35 000 фунтів стерлінгів - це стало можливо завдяки грантам Художнього фонду, MLA / V & Фонду та Філософського товариства Йорка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи заплатили селянам за розкопані городи

У 5 столітті римська провінція Британія піддалася навалі: кельтів, шотландців, піктів. Посилило ситуацію антиримсько повстання. У підсумку країна занурилася в громадянську війну і масовий голод, що в кінцевому рахунку призвело до захоплення цієї провінції німецькими англо-саксонськими племенами.

Зараз ви читаєте новину «У Британії знайшли перстень із сапфіром, що міг належати королю 5 століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути