понеділок, 11 березня 2013 14:34

Археологи висунули нову гіпотезу будівництва Стоунхенджа

Археологи висунули нову гіпотезу будівництва Стоунхенджа
Фото: review-planet.ru

Тисячі людей з усієї Британії брали участь у будівництві, вважають експерти, що досліджують походження кам'яної мегалітичної споруди.

Дослідники з Університетського коледжу Лондона заявили, що їхні висновки йдуть врозріз з тим, що думали про походження пам'ятки раніше. Досі вважалося, що Стоунхендж був побудований як астрономічний календар або обсерваторія, повідомляє BBC.

Результати десятирічних досліджень говорять про те, що спочатку будувалася пам'ятка, і це було головною метою будівельників.

Дослідники вважають, що на місці будівництва працювали до чотирьох тисяч осіб в той час, коли населення всієї Британії обчислювалася десятками тисяч.

Аналіз зубів тварин, виявлених в сусідньому поселенні, вказує на те, що люди подорожували всією країною, щоб допомогти в будівництві пам'ятки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівництво Стоунхенджа об'єднало Британію - вчені

Професор Майк Паркер Пірсон з Університетського коледжу Лондона, говорить, що місце спорудження пам'ятки нагадувало щось середнє між фестивалем Гластонбері і місцем будівництва автомагістралі, оскільки мова йшла не тільки "про веселощі, але й про роботу".

Він сказав, що поселення по сусідству з Даррінгтон Уоллс, де знаходилося близько тисячі будинків, було "найбільшим неолітичним поселенням того часу у всій Північній Європі".

"Ми виявили, що будівництво було головним тут, а не поклоніння. Люди прибували сюди саме для будівництва", - сказав професор Пірсон.

Вчені припускають, що Стоунхендж був побудований на 200 років раніше, ніж передбачалося раніше, а саме близько 4500 років тому.

Їхні результати будуть показані в документальному фільмі британського телеканалу Channel 4 "Секрети скелетів Стоунхенджа".

Зараз ви читаєте новину «Археологи висунули нову гіпотезу будівництва Стоунхенджа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути