Ексклюзиви
середа, 10 жовтня 2012 11:11

На плитах Стоунхенджа виявили ритуальні малюнки

Археологи за допомогою лазерного сканування виявили раніше невідомі малюнки на плитах Стоунхенджа. Стаття вчених опублікована в журналі British Archaeology Magazine. Опис роботи наводить видання The Independent і сайт ArcHeritage.

Лазерне сканування всіх 83 уцілілих плит пам'ятника здійснила комерційна компанія, після чого археологи проаналізували отримане тривимірне зображення. Фахівцям вдалося виявити на поверхні плит 72 раніше невідомі малюнки. 71 з них зображував сокиру (або секиру) бронзового століття, ще один був зображення кинджала того ж періоду. Малюнки, за словами вчених, відносяться до 1500-1800 року до нашої ери.

Зображення не видно неозброєним оком - їх можна помітити тільки за зміною фактури каменю. За словами вчених, малюнки були вигравірувані на більш темному тлі плити, але з часом самі потемніли і частково зруйнувалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Стоунхенджі знайшли дитячу іграшку (ФОТО)

Раніше, в 1950-х роках, на пам'ятці вже були виявлені подібні фігури. Нове дослідження показало, що насправді їх набагато більше, ніж вважали археологи. Вчені вважають, що сокири могли бути символічними приношеннями богам бурь і вітрів, які в індоєвропейській традиції часто асоціювалися з подібною зброєю.

Крім виявлення малюнків, сканування показало, що технологія обточування зовнішніх і внутрішніх плит (трилітів) Стоунхенджа істотно відрізнялася. Якщо перші оброблялися паралельно довгому краю, то триліти - в протилежному напрямку. Можливо, це може говорити про те, що зовнішні плити були зведені пізніше, ніж триліти.

Раніше археологи виявили в околицях Стоунхенджа ями і канали, які вказують на те, що це місце набуло ритуальне значення ще до зведення кам'яних плит.

Зараз ви читаєте новину «На плитах Стоунхенджа виявили ритуальні малюнки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути