пʼятниця, 13 липня 2012 12:52

Газони й мінімум туристів - за два роки змінять територію біля Стоунхенджа

Автор: Фото: guardian.co.uk
  Сьогодні біля Стоунхенджа активно діє траса А344
Сьогодні біля Стоунхенджа активно діє траса А344

Британська влада обмежать доступ туристів до Стоунхенджа. Це буде зроблено в рамках проекту з поліпшення туристичної інфраструктури навколо пам'ятки, реалізація якого займе два роки і обійдеться в 27 мільйонів фунтів стерлінгів. Про це повідомляє The Guardian.

Територію навколо Стоунхенджа розчистять, прибравши парковки, численні магазини і загородження, які псують вигляд на пам'ятку і заважають відвідувачам. На їх місці з'являться газони. Крім того, закриють жваву трасу A344, яка зараз перебуває майже впритул до пам'ятки. Її місце також засіють травою, в результаті чого до Стоунхенджу можна буде дійти пішки залишками древніх доріг, що включають Авеню - систему ровів і валів, яка веде до річки Ейвон.

У декількох кілометрах від Стоунхенджа буде побудований великий туристичний центр, в якому відвідувачі зможуть дізнатися про історію пам'ятки. Як повідомляється на сайті фонду "Англійська спадщина", центр буде включати археологічну галерею та реконструкції неолітичних будинків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розпочали розкопки Стоунхенджу

Тепер під'їхати на машині безпосередньо до Стоунхенджа буде неможливо. Туристам доведеться залишати свої автомобілі на парковці біля туристичного центру. Звідти доставляти відвідувачів до Стоунхенджа будуть пасажирські трейлери. Крім того, квитки потрібно буде бронювати заздалегідь: фонд "Англійська спадщина" планує скоротити число туристів до 7650 чоловік в день.

Обмеження доступу до пам'ятника викликало невдоволення багатьох членів язичницьких громад, зокрема, друїдів, які традиційно святкують літнє сонцестояння біля Стоунхенджу.

Британський парламент ще в 1990 році назвав ситуацію з туристичною інфраструктурою навколо Стоунхенджа "національною ганьбою". Відтоді фонд "Англійська спадщина" запропонував декілька проектів покращення ситуації, але всі вони були відкинуті. Останній проект включав будівництво під пам'ятком тунелю, призначеного для транзитного транспорту, і створення об'їзної дороги. Проект був відхилений через дуже високу вартість робіт, яка склала б 540 мільйонів фунтів стерлінгів.

Мегалітичний комплекс Стоунхендж, який знаходиться недалеко від міста Солсбері, був зведений в бронзовому столітті. Його призначення досі не зрозуміле. На думку багатьох вчених, спорудження використовувалося в основному для проведення релігійних обрядів. Нещодавно дослідники висунули нову теорію — Стоунхендж слугував об'єднуючим центром племен Британії.

Зараз ви читаєте новину «Газони й мінімум туристів - за два роки змінять територію біля Стоунхенджа ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути