пʼятниця, 01 січня 2016 18:00

Юність Степана Бандери в коміксах
10

Фото: надав Святослав Липовецький

В 1977-1978 роках в журналі Спілки Української Молоді (СУМ) "Крилаті", який на той час виходив у Брюсселі, Бельгія, з'явилася серія коміксів "Вбивства з наказу КҐБ". Це була перша спроба подати історію вбивства Лева Ребета та Степана Бандери для читачів юнацького віку. Зважаючи на велике зацікавлення редакція "Крилатих" вирішила розвинути ідею з коміксами й до 1981 року з'явилася нова серія малюнків під назвою "Юність Степана Бандери".

В обох випадках ключову роль в появі історичних коміксів відіграв Омелян Коваль – редактор "Крилатих", а в 1958-1978 роках Голова СУМ (українська молодіжна організація, яка по-сьогодні діє в Західній Європі, Півн.і Півд.Америці, Австралії та Україні). Свого часу Коваль був одним із наймолодших представників "Бандера-Группе" в концтаборі Аушвіц, а 3 роки тому у віці понад 90 років повернувся жити в Україну, Львів.

Тексти й ідея коміксів були створені Омеляном Ковалем, а малюнки замовлені в бельгійського художника, який підписувався "Нетун".
В 2008-2009 роках "СУМ в Україні" та журнал "Крилаті" кількома накладами друкував обидві серії малюнків в Україні.

За підсумками 2015 року журнал "Крилаті", який з кінця 1990-х років редагується та видається в Україні, визнаний переможцем всеукраїнського конкурсу на краще періодичне друковане видання для дітей та юнацтва (конкурс Держкомітету телебачення і радіомовлення).

Зображення є першими сторінками серії "Юність Степана Бандери" й висвітлюють події І Світової війни та частково І Визвольні змагання.

Автором малюнків є бельгійський художник, що підписувався "Нептун". В 2008 році двома накладами друкувався в Україні заходами "СУМ в Україні".
Як окреме видання друкувалося в 2009 році заходами "СУМ в Україні". Включало в себе дві серії коміксів - "Вбивства з наказу КГБ" та "Юність Степана Бандери", що виходили в 1978-1981 роках на сторінках журналу СУМ "Крилаті". Окрім коміксів видання включало в себе автобіографію С. Бандери, спогади доньки Наталії, а також фотохроніку.

Зараз ви читаєте новину «Юність Степана Бандери в коміксах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути