четвер, 22 березня 2012 11:23

Унікальні документи Альберта Енштейна викладуть в інтернет
7

Фото: Фото з сайту newyorker.com
Лист маленької дівчинки до Енштейна
Знаменита формула: закон зв'язку маси й енергії

Більше 2 тисяч документів з унікального архіву Альберта Ейнштейна будуть викладені в інтернет до 133-річчя від дня народження геніального вченого, повідомляє ИТАР-ТАСС. Його відзначали 14 березня.

Як повідомляють сьогодні британські ЗМІ, зібрання одного із засновників сучасної теоретичної фізики налічує близько 7 тисяч сторінок, що датуються до 1922 року. Вони підготовлені Єврейським університетом в Єрусалимі разом з Прінстонським університетом і Каліфорнійським технологічним інститутом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США оприлюднили інтимні листи колишнього президента

За словами представника британського фонду "Полонський фаундейшн", що веде проект по розміщенню архіву Ейнштейна, до кінця року в глобальній мережі планується викласти всі 80 тисяч документів із зібрання вченого.

Вони включають наукові матеріали, в тому числі зроблену рукою самого Нобелівського лауреата перший запис знаменитої формули E = mc2, а також щоденники, замітки, есе на політичні та суспільні теми.

При цьому, як підкреслив співзасновник фонду, Леонард Полонський, 40 тисяч з представлених матеріалів є "особистими документами фізика". Серед них - сертифікат про закінчення школи, лист, в якому він пропонує спосіб вирішення єврейсько-арабського конфлікту, і навіть чарівна записка від шестирічної школярки.

У цьому посланні до вченого юна шанувальниця його таланту пише: "Шановний пане Ейнштейн, я маленька шестирічна дівчинка Я побачила Вашу фотографію в газеті і вважаю, Ви повинні підстригтися, щоб краще виглядати...".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учню не потрібно говорити "в лоб": "Люби Україну" - Яковенко

За свідченням відповідального за інтелектуальну власність Ейнштейна професора Ханоха Гутфрейнда, в колекцію також входять документи настільки особисті, що у вчених спочатку виникли сумніви, чи варто взагалі їх публікувати. Так, в інтерактивному зібранні можна буде знайти 24 любовних листи, які Ейнштейн написав другій дружині Ельзі, будучи ще одруженим з першою дружиною Мілеві.

Очікується, що всі представлені матеріали будуть супроводжуватися перекладом на англійську мову, оскільки більшість робіт вченого написана німецькою.

Зараз ви читаєте новину «Унікальні документи Альберта Енштейна викладуть в інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути