пʼятниця, 05 липня 2013 17:21

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

"Українець — це хам, бидло" - стереотип поляків про українців

Автор: Фото: ukrmap.su
 

Про вплив стереотипів на зародження конфлікту 1943 року на Волині для Gazeta.ua розповіла доцент Волинського університету Оксана Каліщук.

"Дуже мало вивчених проблем, пов'язаних із стереотипами українців про поляків і поляків про українців, - зауважила Каліщук. - Виходить, що за ті століття спільного проживання і пересікання у життєвих колізіях українці і поляки сформували якісь певні загальні уявлення, що, наприклад, українець — це такий хам, бидло. Берем згруба, не дуже приємні для нас уявлення. Так само поляк для українця був отим паном, від якого чекали не дуже приємних речей. І оці стереотипи не лише не зникли, а навпаки накопичились впродовж Другої світової війни. Їх використовували у своїх листівках і поляки й частково українці".

Історик переконує, що у роки Другої світової, коли відбулась Волинська трагедія, саме людське життя втратило свою цінність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща згадала про Волинську трагедію через відродження культу Бандери в Україні — маршалок Сенату

"До того варто додати ще один момент — це вплив того досвіду, який отримало місцеве населення Західної України впродовж Другої світової війни, - зауважила науковець. - Це був досвід коли і німецький, і радянський окупант, насправді, людське життя не цінував. Сама ціна людського життя була втрачена".

Крім того, у знаки давались всесущі масові знищення людей, що ставали досвідом вирішення проблем.

"Коли було видно, що одним рішенням можна вирішити національну проблему, як це було з Голокостом, або ж знову таки знищення у радянських в'язницях в'язнів за соціальним і національним принципом, - це теж був досвід, - пояснює жінка. - Цей досвід ніде не дівся й він мусив якимось чином так само відобразитись на подіях у західній Україні".

При цьому історик переконана, що уникнути трагедії на Волині було нереально.

"Чи можна було цього уникнути? Чим більше я над цим міркую й співставляю якісь теоритичні напрацювання щодо етнічних конфліктів, тим більше переконуюсь, що навряд чи. Інше питання, що можна було б уникнути таких великих жертв, то так, але узагалі уникнути - ні", - завершила Каліщук.

Зараз ви читаєте новину «"Українець — це хам, бидло" - стереотип поляків про українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

436

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути