середа, 15 червня 2016 14:50

У Великій Британії річковий мул зберіг унікальний артефакт

У Великій Британії річковий мул зберіг унікальний артефакт

Британські археологи виявили сотні табличок з написами часів римського Лондона.

Дослідники з музею археології Лондона виявили більше 400 дерев'яних табличок під час розкопок у діловому районі міста. Знахідка являється найдавнішим рукописним документом серед коли-небудь знайдених у Британії. Артефакт дає уявлення про ранню історію торговельного Лондона. Повідомляє Mashable.

Римляни заснували Лондон після їх вторгнення в Британію у 43 р. н.е. Пізніше поселення було зруйноване під час кельтського повстання під керівництвом короля Боудика у 61 р. н. е., але швидко відновлене. Документи оповідають, що після декількох років по заснуванню Лондона, місто вже було успішним торговельним центром. У документах згадується про постачання пива, продуктів харчування та офіційні накази.

На одній з дощечок зазначена дата 57 р. н.е, що робить її найдавнішою серед відомих рукописних матеріалів. У документі йдеться про обіцянку одного раба віддати 105 денаріїв. Дерев'яні таблички зберігалися у болоті Уолбруку.

"Вода зберігає від окиснення, яке викликає розпад," - говорить Софі Джексон. "Болота Уолбрука, як попіл Помпеї, допомогли зберегти артефакти," - додає дослідниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі відреставрують власну Ейфелеву вежу

У часи Римської імперії, дощечки обробляли воском, а слова писали пером. Віск не зберігся, але написи, що глибоко вкарбувалися у дерево, можливо прочитати.

Нагадуємо, у 2017-му році підземний музей на Поштовій площі може прийняти перших відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії річковий мул зберіг унікальний артефакт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути