понеділок, 02 лютого 2015 18:07

У Страсбурзі Пулюй разом з Теслою вивчали електричний струм - до 170 річниці видатного вченого
7

Іван Пулюй в молодості
Фото: Wikipedia
Прилад для визначення значення механічного еквівалента теплоти конструкції І. Пулюя
Один з перших пулюєвих знімків. 1895 рік
Знімок миші, зроблений за допомогою лампи Пулюя
Пам'ятна дошка у Відні на стіні будинку № 9 по вулиці Шкодагассе

170 років тому, 2 лютого 1845 року у невеличкому містечку Гримайлів на Тернопільщині народився видатний український учений та громадський діяч Іван Пулюй. Саме він зробив перший знімок за допомогою Х-променів, які через 12 років назвали рентгеніськими.

Сьогодні пропонуємо 10 фактів з його біографії.

1. Батьки Івана Пулюя були глибоко релігійними людьми, тому свого сина готували до кар'єри священника. Спершу Іван не заперечував - закінчивши гімназію у Тернополі, майбутній фізик вступив на теологічний факультет Віденського університету. Хоча закінчив його з відзнакою, проте від кар'єри священника відмовився. Це стало причиною розриву з родиною - з тих пір вони більше не спілкувалися, а Іван мусив самостійно заробляти на хліб насущний.

2. Після закінчення університету Іван Пулюй здійснив спробу влаштуватися викладачем фізики у Київський університет імені святого Володимира. Однак оскільки він був з Галичини, а Київ знаходився під владою Російської імперії, то його вважали неблагонадійним. Крім того, поліцейські чиновники в науково-популярній статті Пулюя "Про нерухомі зірки і планети" вмудрилися знайти критику самодержавства. 

3. У 1875 році Іван Пулюй стає стипендіатом австрійського Міністерства освіти і його відряджають удосконалювати свої професійні знання в Страсбургській університет до професора Августа Кундта. Тут він познайомився з Вільгельмом Рентгеном, ім'ям якого будуть названі промені, відкриті Пулюєм. А разом з Ніколою Тесла Пулюй вивчав електричний струм у вакуумі.

4. Повернувшись зі Страсбурга до Відня, Іван Пулюй все більше часу присвячує проблемам електротехніки, продовжує займатися вивченням явищ в трубках. Успіх приходить досить швидко. Фізик винаходить так звану "лампу Пулюя" - прилад, в якій був встановлений антикатод. Антикатод був вмонтованою в трубку слюдяною пластинкою. Лампа створювала невидиме випромінювання, яке можна було зробити видимим за допомогою барієво-платиново-ціаністого екрану. Результати експериментів з лампою Пулюй публікує в "Віснику Віденської Академії наук" (1880-1882). На світовій електротехнічній виставці в Парижі (1881 р.) прилад Пулюя був нагороджений срібною медаллю.

5. Однак не зважаючи на міжнародне визнання наукових заслуг Івана Пулюя, невидимі промені, які він вивчав, назвуть імям його колеги Вільяма Рентгена. Альберт Ейнштейн, дізнавшись про історію з Х-променями сказав: "Не можу Вас нічим утішити: що відбулося - не змінити. Хай залишається при Вас сатисфакція, що і Ви вклали свою частинку в епохальне відкриття. Хіба цього мало? А якщо на тверезу голову, то все має логіку. Хто стоїть за Вами, русинами, - яка культура, які акції? Прикро Вам це слухати, але куди подінешся від своєї долі? А за Рентгеном - вся Європа". Відповідь Пулюя була така: "Що повинне відбутися - відбудеться обов'язково, і те, що відбудеться, буде якнайкращим, тому що така воля Господня!" 

6. У 1884 році Пулюй одружився з Катериною-Йосифою-Марією Стозітською, студенткою Віденського університету, молодшою від нього на 18 років. У них народилося 15 дітей. Вижило тільки шестеро: дочка Наталка стала дружиною відомого українського композитора Василя Барвінського; Ольга мешкала у Відні; Марія жила у Лінці (Австрія); Павло став доктором медицини; Юрій — доктором технічних наук; Олександр-Ганс (прийомний син) — інженером технічних наук. Він був великим патріотом України, ще юнаком став січовим стрільцем і до 1920 року брав участь у бойових діях у Галичині в Українській Галицькій армії.

7. Іван Пулюй завжди пам'ятав про свою приналежність до українського народу і ніколи не ганьбився цим. Навпаки - називав Україну "перлиною Європи" та вірив у її незалежність. Це йому належить думка, яку сьогодні чуємо з уст багатьох політиків: "Самостійність України є ключем для мирної зали Європи", "Гордієвим вузлом, під замком якого лежить гарантія миру Європи."

8. Оскільки Пулюй був не лише фізиком, а й теологом, то разом з Пантелемоном Кулішем та Іваном Нечуєм-Левицьким працював над першим перекладом Біблії українською мовою. Загадкова листопадова пожежа 1885 р. в Кулішевому хуторі Мотронівка стала трагічною сторінкою в історії української Біблії. Перекладачі почали працювати над перекладом Старого Заповіту знову від самого початку. Уже після смерті П. Куліша завершив переклад І.Пулюй. Лише 1903 р. Британське та закордонне біблійне товариство видає першу повну українську Біблію ("Святе письмо Старого і Нового Завіту") в перекладі П.Куліша, І.Нечуя-Левицького та І.Пулюя.

9. З 1884 року Іван Пулюй жив та працював у Вищій технічній школі у Празі (нині - Чеський технічний університет). Тут він створив першу в Європі кафедру фізики та електротехніки, яку очолював 32 роки, до виходу на пенсію у 1916 році. Через два роки, 31 січня 1918 року Іван Пулюй помер, похований у Празі.

10. В Україні пам'ять про Івана Пулюя вшановано однойменною премією, яку присуджують раз на два роки за досягнення у прикладній фізиці. Крім того, у Києві, Львові, Дрогобичі, Тернополі та Івано-Франківську є вулиці, названі на честь видатного вченого.

Зараз ви читаєте новину «У Страсбурзі Пулюй разом з Теслою вивчали електричний струм - до 170 річниці видатного вченого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути