середа, 24 грудня 2014 17:30

У Софії показують артефакти ХІІ століття, знайдені під час розкопок

У Софії показують артефакти ХІІ століття, знайдені під час розкопок
Тимур Бобровський

Виставка "Два метри вглиб історії" відкрилася у трапезній Софії Київської. Експозиція присвячена результатам розкопок на території заповідника, які проводилися протягом 2013-2014 рр.

На виставці можна побачити фрагменти керамічного посуду ХІІ-ХІІІ століть, прикраси ХІ-XIV століть, вістря стріл, навісні замки, зразки будматеріалів ХІІ століття, фрескові розписи.

"На підставі цих знахідок ми можемо реставрувати події та побут тих часів. Зокрема, цікавою є знахідка печатки. Вона ще не дорозчищена. Коли розчистимо, зможемо прочитати ім'я її власника," - каже Тимур Бобровський, археолог, один із керівників експедиції.

Ще одна цікава знахідка - візантійська монета. "Цікаво, що монета була знадена не в Херсонесі, де вона відлита, а в Києві, більш ніж за тисячу кілометрів звідти. Її відлили у Херсонесі для внутрішнього обігу. Напевне, вона свідчить про особливі стосунки київського митрополита тих часів і Херсонесу," - говорить Тимур Бобровський.

Виставка триватиме до початку вересня 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «У Софії показують артефакти ХІІ століття, знайдені під час розкопок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути