вівторок, 19 січня 2016 17:54

У Польщі знайшли улов середньовічного рибалки

У Польщі знайшли улов середньовічного рибалки

Під час підводних розкопок мосту на дні Ледніцького озера археологи з Університету Миколи Коперника виявили добре збережені залишки верші - спеціальної пастки для риби.

Вона була зроблена з вербових прутів, і являла собою вузький, довгастий кошик довжиною близько 1,6 метра. Всередині були залишки рибальської видобутку - середньовічний рибалка, з якоїсь причини не повернувся за уловом, хоча спіймав близько 4-х тисяч рибинок.
Верша датується IX-X століттями. "Це єдина знахідка IX-X століть, знайдена під час підводних досліджень на території Польщі", - підкреслив керівник експедиції, доктор Кшиштоф Радка (Krzysztof Radka). За словами археологів, витягти знахідку було дуже важко. Її розкрили за допомогою водяного ежектора, потім, незважаючи на обмежену видимість, вершу накреслили і сфотографували.

Зараз верша проходить консервацію в Музеї перших П'ястів на Ледниці (знаходиться на тому ж острові), пізніше вона стане частиною експозиції.

Залишки двох мостів, які з'єднували острів Ледницький з берегом, досліджують з початку 1980-х років. Один з них є найдовшим в Польщі мостом середньовічного часу. Сам о. Ледницький відіграв велику роль у ранній історії країни. Він був одним з найважливіших центрів формування польської державності, на ньому знаходився замок першого польського князя Мешко I, можливо, тут же народився і перший польський король Болеслав Хоробрий.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі знайшли улов середньовічного рибалки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути