пʼятниця, 17 травня 2013 17:24

У Львові відкрили виставку унікальних артефактів від трипільської культури до Київської Русі
16

Фото: Фото: Ольга Швед

17 травня у Національній Львівській галереї ім. Бориса Возницького, у залах палацу Потоцьких, вул. Коперніка, 15 відкрили виставку "Велічні тисячоліття України".

Експозиція висвітлює найдавніші сторінки історії України від часів Трипілля до Київської Русі. Є розписна кераміка Трипілля, обладунки воїнів Кіммерії та Скіфії, прикраси Сарматії Античного Причорномор'я, жіноче вбрання часів Київської Русі. Представлено близько 600 музейних предметів. Експозиція буде постійно оновлюватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди ходять, як пошесть по полях і збирають весь метал" - українці самі руйнують власну історію

"Такі виставки - завжди подія у нашій галереї мистецтв. Із фондом "Платар" галерея співпрацює вже четвертий рік. Фонд допоміг зробити ремонт у залі античного мистецтва і в капліці", - каже Лариса Возницьким-Разінкова, генеральний директор Львівської Національної галереї мистецтв.

Спільно Із фондом "Платар" у палаці Потоцьких напрікінці березня 2012 року відкрилі виставку "Золото античного світу", а в грудні 2011 року - "Золоті скарби зниклих цівілізацій". Такоже минулого року експонували "Код Трипілля".

У чотирьох залах експозиції можна побачити глиняні амфори, келихи, скіфські бойові мечі, кіммерійську кінську збрую, скіфські золоті пластини на одяг, скіфську царську гривну, золотий скіфський царський нагрудник, коштовні нашійні прикраси "гривни", ритуальні предмети, світильники, та навіть флакон для парфумів. Такоже на виставці представлені золоті та срібні прикраси часів Київської Русі. Всі виставлені експонати знайдено на территорії України звичайний людьми та передано до музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Срібленики Володимира не вдалося "врятувати" на московському аукціоні

Під час відкриття презентували енциклопедію Трипільської цівілізації - одне з перших видань, де зібрана джерелознавча та наукова база, присвячена одній археологічній хліборобській культурі, що визначала розвиток світової цівілізації у 4-2 тис. до н.е. - Трипілля. Книга складається з понад 800 енциклопедичних статей про відкриття та дослідження трипільської цівілізації. У підготовці видання брали участь майже 60 фахівців Із наукових, навчальних, музейних та інших установ України, Росії, Молдови, Польщі, Румунії, США. Енциклопедія є найбільш ілюстративним науковим виданням сучасності - вона містіть близько 2 тисячі ілюстрацій.

18 травня, у міжнародний день музеїв вхід буде вільним. У Другие Дні БЕЗКОШТОВНО посмотреть "Велічні тисячоліття України" зможуть діти до 10 років та люди з особливими потребами, для дітей квиток коштуватіме 5 грн, для дорослих - 10 грн.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили виставку унікальних артефактів від трипільської культури до Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути