вівторок, 26 лютого 2013 17:23

Трипільці, партизани і євреї-втікачі залишили свої сліди у печері Вертеба
12

Вхід до Вертеби низький та розташований у заглибленні, чим відрізняє Вертебу від інших печер Тернопільщини
Фото: Фото: Ольга Скороход
Про життя тут у кам'яному та ново-кам'яному віках свідчать чорні обвуглені стіни — сліди розведення багать для обігріву й освітлення, роздроблена кераміка, що слугували лежаками, багато глиняних зернотерок і глеків для зберігання зерна
У печері лишили не засипаними кілька ділянок, на яких проводили розкопки
На відміну від інших печер Поділля, стіни Вертеби гладкі і темні, тут зовсім немає кристалів вторинного гіпсу
На відміну від інших печер Поділля, стіни Вертеби гладкі і темні, тут зовсім немає кристалів вторинного гіпсу

"Печері треба поклонитися", - каже наш гід при вході у печеру Вертеба, що біля села Більче-Золоте Борщівського району Тернопільської області.

Справді, вхід до неї низький та розташований у заглибленні, чим відрізняє Вертебу від інших печер Тернопільщини, входи до яких розташовані на пагорбах. В регіоні печер чи найбільше в Україні. Тут їх відкрито вже більше 100, і це лише одна п'ята частина всіх підземних ходів, ще не досліджених.

Печера складається з широких галерей, розділених вузькими перемичками. Загальна протяжність дослідженого підземного лабіринту становить близько 9 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські вчені стверджують: трипільська писемність заговорила

Більшість подільських печер вважають екстремальними, тож ті, хто звик до крутих переходів і несподіваних розпор, спершу можуть бути дещо спантеличеними. Принаймні, мене це спантеличило. На відміну від інших печер Поділля, стіни Вертеби гладкі і темні, тут зовсім немає кристалів вторинного гіпсу. Зате кажани у Вертебі сплять так близько до виходу, що їх навіть можна розгледіти, чого годі чекати у крутих печерах з високими "стелями".

Однак, чимало туристів відвідують печеру завдяки ролі, яку вона відіграла в науці - тут створений перший на планеті музей у печері. Це музей археології, трипільської культури та епохи палеоліту.

Вертебу називають "Наддністрянською Помпеєю". Фахівці стверджують, що за кількістю  і багатством знахідок матеріальної культури різних епох, Вертеба не має рівних серед інших печер світу. У ній виявлено сліди перебування давньої людини часів палеоліту, неоліту і більш пізнього часу.

Перші знахідки тут були виявлені ще у середині 19 століття. Сьогодні знай­дені у Вертебі артефакти зберігаються у музеях Бор­щева, Варшави, Відня, Кракова, Львова й Тернополя.

Питанням досі лишається чому люди, що жили тут, обрали печеру, тоді як довкола родюча землі. За однією з версій, тут влаштували кладовище.

Про життя тут у кам'яному та ново-кам'яному віках свідчать чорні обвуглені стіни — сліди розведення багать для обігріву й освітлення, роздроблена кераміка, що слугували лежаками, багато глиняних зернотерок і глеків для зберігання зерна.

При вході, посеред кам'яної "зали" стоїть величезний камінь. Розкопавши його основу, дослідники виявили, попіл і гар. Тож камінь міг слугувати свого роду піччю - давав тепло, нагріваючись. Подібні згарища були знайдені й під меншими каменями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змієві вали на Київщині розорюють як цілину

У печері лишили не засипаними кілька ділянок, на яких проводили розкопки. В найбільшій "залі" імені Леона Сапєги, який був ініціатором перших досліджень , розмістили так звану діораму - ілюстрацію життя людей трипільської культури. Білі гіпсові скульптури людей приваблюють ще з далеку. Біля посуду, який є точною копією виявлених у Вертебі знахідок, трипільці, ніби живуть звичайним життям.

У невеликому частині, яка отримала назву „Кают – компанія", під час Другої світової перебував штаб одного із загонів УПА. Тут же була підпільна друкарня. Загони НКВС, зробивши облаву на штаб, вилучили чимало листівок. Місцеві розповідають, що вже по війні тут знайшли друкарську машинку і генератор. Кілька іржавих гачків та написи на стінах - наразі все, що лишилося від перебування вояків УПА у Вертебі.

Недалеко знаходиться "зала", де в той самий час проживали євреї, переховуючись від нацистів. Загалом тут перебували 65 осіб. З того часу залишились кам'яні перегородки, які розділяли різні сім'ї євреїв.

Зараз ви читаєте новину «Трипільці, партизани і євреї-втікачі залишили свої сліди у печері Вертеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути