вівторок, 24 травня 2016 14:20

У Китаї знайшли давню пивоварню

У Китаї знайшли давню пивоварню

Команда археологів знайшла у Китаї сліди однієї з найдавніших в історії пивоварень, вік якої становить близько 5000 років.

На місці розкопок фахівці вилучили різні керамічні посудини: воронки, горщики та глечики, що містили залишки напою,- повідомляє Science Alert.

Знайдені артефакти датуються між 3400 і 2900 р. до нашої ери. Незначний хімічний залишок, що зберігся на посуді та глечиках допоміг з'ясувати їх призначення. Крім цього, дослідники зі Стенфордського університету знайшли всередині керамічних виробів стародавні зерна, які використовувалися в процесі бродіння пива.

Проведений аналіз залишків дав можливість зробити висновок про інгредієнти, що входили до складу напою. Цікавою знахідкою виявилася наявність в пробах ячменю. Раніше науковці припускали, що цей злак з'явився в Китаї приблизно на тисячу років пізніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські вчені виявили новий вид динозавра

За словами фахівців, ячмінь міг завозитися спеціально для виготовлення пива і тільки через кілька століть перетворився на одну з основних сільськогосподарських культур.

Нагадаємо, що під час будівництва нового корпусу бібліотеки Даремського університету робітники виявили братські могили з останками близько двох тисяч людей. Вони загинули в полоні, після битви з армією Олівера Кромвеля при Данбарі.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї знайшли давню пивоварню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути