вівторок, 24 травня 2016 10:35

В Англії знайшли братську могилу XVII століття

В Англії знайшли братську могилу XVII  століття

Під час будівництва нового корпусу бібліотеки Даремського університету робітники виявили братські могили з останками близько двох тисяч чоловіків.

Археологам вдалося з'ясувати, що ці кістки належать шотландцям, які загинули в полоні після битви з армією Олівера Кромвеля при Данбарі (1650 рік). Про це повідомляє Live Science.

Всього вченим вдалося нарахувати останки 1,7 тисячі осіб. Вірогідно, що полонені шотландські солдати померли від голоду і хвороб. До висновку про те, що перед ними саме солдати, археологи прийшли тому, що кістки належали дорослим чоловікам віку 13-25 років. Така специфічна вибірка вказує лише на солдатів.

Первинний радіовуглецевий аналіз зубів солдатів вказав на шотландське походження більшості з них. Однак частина загиблих народилася поза Великої Британії. Вірогідно, це були найманці з Нідерландів або Німеччини.

Надалі вчені збираються з'ясувати, від яких хвороб страждали воїни. Битва при Данбарі одна з найважливіших битв періоду Англійської революції XVII століття. Перемога армії Кромвеля відкрила англійцям можливість завоювання Шотландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські вчені виявили новий вид динозавра

Битва при Данбарі вважається найвидатнішою перемогою Кромвеля. При двократній чисельній перевазі противника англійський полководець вщент розбив шотландців. Близько 3 тисяч солдатів були вбиті, 10 тисяч взяті в полон. Англійці ж втратили лише кілька десятків убитими і пораненими.

Нагадуємо, що легендарний пам'ятник архітектури - мавзолей Тадж-Махал в Агре - позеленів від навали москітоподобних комах.

Зараз ви читаєте новину «В Англії знайшли братську могилу XVII століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути