вівторок, 03 березня 2015 12:45

"У 18 столітті у чоловічому костюмі робили вузьку спинку, щоб чоловіки випинали груди вперед"
2

Фото: 18vek.nc-21.ru

Модельєр історичного одягу Наталя Скорнякова шиє костюми різних історичних епох. Має 100 костюмів, які здає в прокат, і стільки ж - тих, які носить сама. 6 років тому відтворила плаття 16 століття, схоже на сукню Єлизавети Австрійської, - дружини французького короля Карла IX. Його вдягнула на фестиваль старовинного танцю "Anno Domini" в Санкт-Петербурзі.

- Єлизавета Австрійська була жінкою не особливо помітною, в історії ніяк не відрізнялася і не була нічим знаменита. Але у неї лишилися портрети у чудових платтях.

Як відтворили сукню технологічно?

Це не реконструкція. Технології тут зовсім не дотримані. Це шилося по портрету, на око. Сукня важка - до 10 кілограмів. Але в ній не втомлюєшся, навіть коли танцюєш. Тому що вага розподілена рівномірно на стегна і на плечі. Важко - якщо під неї вдягаю корсет. Коштує близько від 7 до 10 тисяч гривень залежно від тканини.

Чи можна зняти викрійку з плаття не розпорюючи його?

Практично неможливо. Якби я була театральним костюмером, то могла б шити на око. А як реконструктор маю дотримуватися всіх пропорцій. У книзі Джанет Арнольд, присвяченій історичному костюму, подаються детальні викрійки. Навіть показано, як шви підгорталися, як оброблялися петлі. Викрійку можна перезняти за допомогою дюймової сітки.

Пропорції людей за кілька сотень років не змінилися?

Дуже змінилися. Коли я пошила плаття по книжці, виявилося, що воно на дуже низьку жінку дуже великих об'ємів - на "бочечку". А от з чоловічим костюмом вийшла справжня халепа. Шила французький жюстокор 18 століття. Виявився на дуже худого високого чоловіка з довжелезними руками. При тому у костюмі виявилася дуже вузька спинка. З такими вузькими спинками робили тоді всі чоловічі костюми того періоду. Коли сучасні чоловіки їх одягають, бояться зігнути спину - щоб не порвалося по швах. Ці чоловічі костюми спонукали чоловіків ходити випнувши груди. Крій виконував роль такого собі чоловічого корсету. Цей костюм як експеримент вийшов дуже цікавий, але ми його одягаємо дуже рідко, і то на не кожного. Клинці вставили від безвиході, бо зрозуміли, що на найхудіших хлопчиків цей жюстокор не налазить.

Кольори чоловічого одягу раніше були не такі стримані, як нині?

Всі чоловічі костюми до 19 століття були яскраві - рожевенькі, блакитні. Я пошила червоний, бо рожевенький чоловічий костюм я шити точно не буду. Але це було так типово для цього періоду - квіточки, мавпочки, вишиті на кишеньках чоловічого одягу. Це була дуже галантна епоха. Чоловіки любили мереживо й рюші. Золотий вік надмірностей, який закінчився Французькою революцією. Чоловіки були тоді такими павлінами, що не кожна жінка могла з ними рівнятися. Теж пудрились, як жінки, мушки чіпляли. Чоловіки носили пастельні тони. Що цікаво, ніколи до 20 століття я не зустрічала жодного чоловічого костюма з принтом метеликів. Всього іншого море - квіти, ягідки, вишеньки, папужки, а метеликів не було.

Зараз ви читаєте новину «"У 18 столітті у чоловічому костюмі робили вузьку спинку, щоб чоловіки випинали груди вперед"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути