середа, 14 серпня 2013 18:36

У 17 столітті папір виготовляли із кропиви та коноплі
13

Фото: Фото: Олег Жмаченко

Перша в Україні фабрика, де виготовляли папір для друку православних книг, розміщувалася на території сучасного міста Радомишль, що на Житомирщині. Заснував її у 1612 році Єлисей Плетенецький, відомий релігійний і громадський діяч.

До цього папірні працювали лише у двох містах — в Острозі та у Львові, але обслуговували вони лише католицьке книгодрукування. Фабрика на Житомирщині ж стала основним постачальником паперу до Києво-Печерської Лаври. Готовий папір везли човнами по річці Тетерів, а далі — до Дніпра.

Папірню збудували у фортеці на підземній скелі. Так її вдало сховали від татар, які часто скоювали набіги на ці території. Зараз на місці папірні — історико-культурний комплекс "Замок Радомишль". Працівники комплексу відродили технології виробництва паперу 17 століття. Щоб побачити, як це відбувалося, гостей замку запрошують спуститися на нижній поверх основного приміщення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японці презентували фільм про Ольгу Богомолець й українські ікони (ФОТО)

"Папір, що вироблявся у Радомишлі, був світло-сірого кольору. Його виняткова міцність дозволяла зберігати папір століттями, - розповідають гіди, -  Робили папір із сировини, для неъ використовувалися волокна льону, коноплі та кропиви. Також брали старі тканини, але лише з натуральних матеріалів. А лушпиння цибулі й часнику берегли папір від шкідників".

Завдяки міцності радомишлівського паперу книги, яким зараз 400 років, мають практично такий самий вигляд, як відразу після виготовлення.

"На жаль, сучасний кримінально-процесуальний кодекс України не дозволяє використовувати коноплю. Замість неї ми беремо кропиву, - жартує хлопець. За мить він показуватиме, як папір виготовляли, - Але технологію виготовлення паперу це не змінює. Волокна кропиви — майже ті самі. Те, із чого робитимуть папір, треба було спершу висушити протягом кількох днів. Потім складники відварювали, знову відстоювали. Такий процес тривав місяцями. В результаті отримували пульпу — рідину білуватого кольору. Аби маса лишилася однорідною і не стала на дні, її треба постійно підмішувати".

"Наш папір називався черпаним, бо його зачерпували з рідини. Дві дерев'яні рамки клали одну на одну і закріплювали. Опускали їх у "паперову" суміш і зачерпували так, аби майбутній папір між ними затримався і осів. Від проміжку між рамками залежала його товщина. На одній із рамок - стилізоване зображенні Києво-Печерської Лаври. Це служило водяним знаком".

Водяний знак для власного паперу придумав сам Єлисей Плетенецький. Саме за ним впізнавали, з якої фабрики везли папір. "Папір із рамок переносили на тканину — тонкий льон або повсть. Прикладаємо, міцно притискаємо, щоб папір повністю перейшов із рамок на тканину. Зверху теж тканиною загортаємо, виходить наче листковий пиріг".

Папір ставили під прес і міцно закручували. Чим товстішими були шари тканини, тим швидше із паперу виходила вода. Вона витікала жолобками у ємність унизу. Воду виливали або використовували знову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Природне джерело б'є у концертній залі замку Радомишль

"Папір відділяли від тканини. Для зручності - спеціальною дерев'яною ручкою. Підвішували сохнути в сухому, але прохолодному приміщенні. Якщо ж покласти його під прямі сонячні промені, то вже за кілька годин папір ставав ламким і крихким. Висихав папір добу. Тоді ставав товстим, твердим і шорстким на дотик. Після висушування його ще раз клали під прес і відтискали, щоб став удвічі тоншим. Жінок до виробництва паперу не допускали, бо це вважалося тяжкою працею".

У 1616 році на радомишлівському папері надрукували першу в Києві книгу "Часослов". Згодом – ще кілька знакових книжок, серед яких - перший український словник "Лексикон славяноросскій".

Закрили фабрику у 18 столітті, але паперу, що лишився, вистачило ще на 100 років. Деякий час фабрика лишалася покинутою, а на початку 20 століття тут збудували млин. 20 років тому млин перетворили на сміттєве звалище. І замок, і папірню, відновили у 2000х роках зусиллями лікарки Ольги Богомолець.

Зараз ви читаєте новину «У 17 столітті папір виготовляли із кропиви та коноплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути