неділя, 03 жовтня 2021 13:51

Палав Костел Святого Миколая
11

Фото: Сергій Нужненко

3 вересня 2021 року у Києві горів Костел Святого Миколая на вулиці Великій Васильківській.

Через пожежу втратили орган. Постраждали деякі приміщення біля органу, впала люстра, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

"Маємо болісну втрату - унікальний орган. Його, на жаль, вогонь знищив".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нехай краще Костел завалиться, ніж відбудують поляки" - католицька спільнота обурена позицією заступника Ткаченка

Міські рятувальні служби, 15 фахівців ДСНС та 4 одиниці техніки ліквідували пожежу. Загоряння сталось між першим і другим поверхами та швидко розповсюдилось на покрівлю будівлі. Попередньою причиною пожежі називають коротке замикання. Потерпілих немає. Площа пожежі склала 80 кв. м.

Миколаївський Костел - побудований відомим архітектором Владиславом Городецьким у неоготичному стилі. Окрім свого зовнішнього вигляду, він відомий органними концертами, які проводяться Національним будинком органної і камерної музики України. Останній ділить приміщення костелу із парафією Святого Миколая Римо-католицької церкви. З приводу цього також неодноразово виникали суперечки. З 2009 року приміщення перебувало у аварійному стані. Активісти неодноразово били на сполох, що від костелу вже відпадають частини фасаду.

Київський костел Святого Миколая вперше горів у 1943 році, коли запалало майно, яке там зберігалося. Причиною загоряння тоді став радянський артобстріл. Та пожежа повністю знищила орган.

В Україні почали збирати гроші на відновлення костелу. Підприємці за один день зібрали на відновлення костелу Святого Миколая 18 млн грн.

"До 1 мільйону гривень, який на відновлювальні роботи в костелі виділить Rozetka, один за іншим приєднуються інші бізнеси", - повідомив Владислав Чечоткін, засновник компанії Rozetka.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ремонт костелу Святого Миколая візьмуться у жовтні

Зокрема, кошти на відновлені роботи також виділили Monobank, ПриватБанк, Альфа-Банк Україна, Райффайзен Банк, ПУМБ, компанії SD Capital, Нова пошта, Dragon Capital, ENSO і інші.

За попередньою оцінкою фахівців на відновлення знадобиться від 75 млн грн. До суми, які збере бізнес, решту потрібних коштів виділить держава. Тобто йдеться про унікальний кейс державно-приватного партнерства.

7 вересня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль підписав розпорядження про підготовку передачі костелу Святого Миколая римо-католицькій громаді. Після пожежі члени Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій виступили за безкоштовне повернення костелу католицькій громаді.

Наразі у костелі Святого Миколая у Києві проводять технічне обстеження, формується календарний план усунення наслідків пожежі.

Висновки та подальші плани обговорювали з робочою групою, куди увійшли представники бізнесу, Римо-католицької церкви та МКІП. Також формується календарний план заходів усунення наслідків пожежі. Експерти дослідять термічний вплив на конструкції будівлі пам'ятки, на декоративні елементи скульптури, стіни, дах та вітражні конструкції.

Зараз ви читаєте новину «Палав Костел Святого Миколая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути