четвер, 28 січня 2016 11:00

Що ви не знали про український прапор

Що ви не знали про український прапор

24 роки тому Верховна Рада затвердила національний синьо-жовтий стяг як Державний Прапор України.

Однак, пропонуємо вашій увазі підбірку фактів про український стяг, які ви раніше не знали.
1. Жителі Галичини користувалися синьо-жовтим прапором у 1948 році, виставивши його на рівень національного значення.

2. Золотий, жовтий колір символізує Творця, Бога-батька і взагалі - Вищу Духовність. Синій же - це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони нею не будуть зловживати.

3. На початку 1992 року китайська художниця Мао Мао попросила на одному мистецькому заході тодішнього президента України Леоніда Кравчука зробити все від нього залежне, щоб у тільки-но проголошеній самостійній Україні перш за все змінили розстановку кольорів. Мовляв, якщо він і далі буде залишатися таким же, то під цим поєднанням кольорів країну чекає неминучий занепад.

4. Українська революція 1917-го року в Києві, українізація підрозділів царської армії на фронтах Першої світової війни і на Чорноморському флоті відбувалися під жовто-блакитними, а не синьо-жовтими прапорами. Під жовто-синім прапором ішли в бій українські юнаки під Крутами.

5. Жовтий (золотий) і синій кольори використовувалися на гербі Руського королівства XIV століття. Вони також були присутніми і на гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і раннього нового часу.

6. Данило Галицький, засновуючи на честь свого сина Лева місто Львів (перша згадка - 1256 рік), подарував його жителям герб, на якому зображений золотий лев на синьому тлі.

7. Козацькі прапори Запорізького Війська часто використовували в своїх знаменах жовтий і золотий колір, особливо сильно помітною ця тенденція стала у XVIII сторіччі. Так само, на них зображувався лицар у золотих або червоних шатах.

8. В Китаї існує книга Змін, яка включає в себе певні колірні комбінації, що символізують певні значення. По цій книзі поєднання жовтого і синього кольору (коли синій над жовтим) означає нещастя і біду - гіксограмма "Пі". Але якщо кольори розмістити в іншому порядку - синій знизу, а жовтий угорі, то це навпаки буде позначати щастя і благополуччя - гіксограмма "Тай".

9. Найбільшим прапором України 30 на 45 метрів (1350 м²), занесеним у Книгу рекордів України, є "Донецький прапор", пошитий вдовою донецького шахтаря, пенсіонеркою Марією Бєлятковою з ініціативи Союзу творчої молоді Донбасу, 23 серпня 2007 року.

10. 14 березня 1990 року у Стрию, першому з українських міст, підняли національний прапор над будівлею міської ради. Це був перший прецедент публічного підняття українського національного прапора над офіційною радянською установою.

Зараз ви читаєте новину «Що ви не знали про український прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути