пʼятниця, 09 листопада 2012 11:24

Скарб часів Миколи ІІ знайшли у Луцьку
5

Фото: Фото: vf-ndc-oasu.ucoz.ru

Під час проведення археологічних досліджень у Луцьку на вулиці Кафедральна,13 виявлено скарб, повідомляють ДП "Волинські старожитності".

Це металевий гаманець 1930-х рр., в якому зберігалося 2 золоті каблучки та 5 срібних монет часів правління Миколи ІІ. Це 4-й скарб, виявлений "Волинськими старожитностями" протягом року. А на Кафедральній,13 роботи ще тривають.

Близько 2 місяців на цій ділянці, що в історичній частині Луцька, тривають розкопки. Задля цього археологи відновили роботи після того, як у 1997-му році дослідження тут були призупинені.

Як розповів директор ДП "Волинські старожитності" Олексій Златогорський, під час розкопок археологи "відкрили" частину підземної забудови Луцька 17-18 століть. "Підвали, підземелля будинків, які існували 300-400 років тому. Якщо взяти старе місто, то ми практично навколо тут маємо такі підземелля", ? зазначив він.

Златогорський нагадав, що у 1997 році розкопки на цій ділянці відбувалися під керівництвом доктора історичних наук Михайла Кучинка, але були призупинені. Археолог переконаний, що Кучинко, як і він, усвідомлював небезпеку продовження дослідження для навколишніх пам'яток архітектури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині знайшли 600-річний скарб

"Він дійшов до цього рівня, подивився, на яку глибину, – це ж 5 поверхів вниз, і закопав назад, зупинився. Я взагалі вважаю, що будівництво і розкопки в старому місті небезпечні для тих будинків (пам'яток), які існують на сьогоднішній день. Ми площу "відкриваємо", і змінюється характер конденсації води в тому місці. Якщо раніше вода збиралася в тих підземеллях, що під костелом Петра і Павла, то тепер вона буде збиратися тут. А як воно буде "грати" на ці будинки, жоден технік не скаже. Тобто, якщо завтра цей будинок завалиться (показує на той, де розташована адміністрація історико-культурного заповідника, – Gazeta.ua), це буде нормальне явище для розкопок. Тому Кучинко й закопав в 1997 році, бо тут проводити розкопки небезпечно", ? описав ситуацію Златогорський.

За його словами, зараз неможливо передбачити, як вплинуть розкопки на стан навколишніх будинків, адже у давньоруський період на місці вулиці Кафедральної був оборонний рів.

"Там зараз конденсується вода, і той будинок, і цей (про адміністрацію історико-культурного заповідника, ? Gazeta.ua) розвалюються. А ця вода зараз піде сюди і не поступово, а дуже різко", ? пояснює археолог.

На запитання, чому ж археологи наважилися відновити роботи, директор "Волинських старожитностей" відповів, що мусили, бо ділянка перебуває в оренді, і тут заплановане будівництво, а за законодавством цю ділянку перед початком будівництва мають дослідити фахівці-історики.

"От вони принципово хочуть тут будуватися. Власник по документах ? Павлюк Тихін Тихонович, а реально, тепер вже депутат, ? Сергій Мартиняк. Ясно, щоб вони почали будівництво, я маю докопати до кінця. Я от так дивлюся, що мені тут копати років 20", ? зауважив Златогорський.

Зараз ви читаєте новину «Скарб часів Миколи ІІ знайшли у Луцьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути