пʼятниця, 03 квітня 2015 12:50

Середньовічна мазь виявилася ефективнішою за сучасні антибіотики

Середньовічна мазь виявилася ефективнішою за сучасні антибіотики
Фото: archives.colta.ru

Співробітники Ноттінгемського університету відтворили рецепт очної мазі з медичної книги "Лікарська книга Бальда", що датується IX століттям. Виявилося, що мазь ефективно знищує штами золотистого стафілокока, стійкі до дії метицилліну.

Для приготування мазі потрібні цибуля, часник, вино і бичача жовч. Учені протестували очну мазь на різних бактеріальних штамах. Згідно з отриманими даними, препарат знищив до 90% антибіотикостійких бактерій. Причому такий ефект досягався лише за наявності всіх компонентів мазі. Окремо взяті інгредієнти володіли слабко вираженими антибактеріальними властивостями.

"Ми вважали, що очна мазь Бальда може бути слабким антибіотиком, але нас вразив антибактеріальний ефект, який мало поєднання всіх її інгредієнтів", - повідомила співавтор дослідження Фрейя Гаррісон (Freya Harrison).

За словами вчених, існують й інші стародавні медичні тексти, в яких, ймовірно, може знаходитися інформація про склад препаратів, ефективних проти інфекційних захворювань. Вони вважають, що лікарі проводили наукові дослідження за багато століть до відкриття самого існування бактерій.

Результати, отримані співробітниками Ноттінгемського університету, будуть представлені на щорічній мікробіологічної конференції в Бірмінгемі.

Зараз ви читаєте новину «Середньовічна мазь виявилася ефективнішою за сучасні антибіотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути