Ексклюзиви
четвер, 27 листопада 2014 13:00

На перший День Подяки запросили індіанців - історія популярного американського свята
5

Автор: wikipedia.org
  Пенсильванська родина святкує День Подяки. 1942 рік
Пенсильванська родина святкує День Подяки. 1942 рік

День подяки (Thanksgiving Day) - державне свято у США, яке відзначається у четвертий четвер листопада. У цьому році він припадає на 27 листопада. Це одне з найпопулярніших свят у країні.

За традицією, в цей день американці підносили хвалу Богу за багатий урожай, зараз свято втратило своє релігійне походження і перетворився на сімейне торжество.

Ідея святкування закінчення збору врожаю сягає глибокої старовини. У Північній Америці це свято трансформувався у подячні молебні за багатий урожай, що супроводжувалися частуванням. За деякими відомостями, перші подячні молебні європейських переселенців відбулися в 1607 році в Джеймстауні, а також у колонії штату Мен.

Однак у більшості випадків історію виникнення свята пов'язують з поселенцями, які прибули до Америки з Англії у кінці 1620 року на кораблі Mayflower ("Травнева квітка").

Восени 1621-го року губернатор утвореної ними колонії Плімут Вільям Брадфорд запросив індіанців, що живуть по сусідству, відзначити разом з поселенцями триденне свято на честь першого врожаю, зібраного після голодної зими в Новому Світі, яку колоністи пережили багато в чому завдяки допомозі тубільців.

Автор: Дж. Ферріс
  Перший День Подяки
Перший День Подяки

Це був перший День подяки, але колоністи не тільки не називали його так, але й не планували робити його традицією - наступного року свята не було, його провели повторно тільки в 1623-му році, після того, як стурбовані посухою поселенці довго молили про дощ - і отримали його.

Довгий час свято було неофіційним. Європейські переселенці влаштовували урочисте збирання осіннього врожаю на місцевому рівні. Кожен штат сам визначав дату святкування.

Перший офіційний День подяки був оголошений у 1777-му році Континентальним конгресом і пройшов 18 грудня 1777-го року .

У 1789-му році перший президент США Джордж Вашингтон проголосив свято національною подією. Датою проведення "Дня подяки та громадської молитви" (A day of public thanksgiving and prayer) стало 26 листопада, четвер. Проте в подальші роки День подяки продовжували проводити нерегулярно.

Загальнонаціональним святом воно стало тільки в 1863-му році, коли президент Авраам Лінкольн оголосив, що відтепер останній четвер листопада відзначатиметься як День подяки. Правда, вже в 1865-му році свято відзначалося у перший четвер листопада - так проголосив президент США Ендрю Джонсон. У 1869-му році президент Улісс Грант для Дня подяки вибрав третій четвер. В інші роки День подяки відзначався в останній четвер листопада.

Автор: wikipedia.org
  Приготування індички
Приготування індички

У 1939-1941-му роках для розширення різдвяного сезону покупок президент США Франклін Рузвельт переніс свято на передостанній четвер листопада. Перенесення викликало розкол серед штатів - 16 штатів відмовилися змінити традицію і продовжували відзначати свято по-старому. Після двох років плутанини і скарг, 26 грудня 1941-го року Рузвельт підписав закон, що встановлює святкування Дня подяки у четвертий четвер листопада.

За роки існування у свята склалася ціла низка традицій, яких американці ретельно дотримуються. День подяки прийнято відзначати в будинку старійшини сім'ї у колі рідних. Рідні і друзі з'їжджаються з усієї країни, щоб посидіти за спільним столом, заставленим традиційним частуванням.

Обов'язковим атрибутом застілля є індичка (у різних варіантах її приготування), солодка картопля ямс, журавлинний соус, батати, гарбузовий пиріг - те, що, на думку американців, було на столах колоністів у далекому XVII столітті.

Традиційний святковий напій - яблучний сидр. Його подають гарячим і приправленим спеціями.

Будинок напередодні свята прикрашають осінніми атрибутами - букетами помаранчевих, жовтих і коричневих хризантем, гілками та ягодами, які ототожнюються з багатим урожаєм.

Благодійні організації у переддень свята роздають нужденним зібрані волонтерами подарунки, для безпритульних організовують обіди.

Автор: wikipedia.org
  Парад "Мейсі" у 1979 році
Парад "Мейсі" у 1979 році

Ще одним атрибутом свята є традиційні костюмовані паради. Перший подібний парад пройшов у 1924-му році в Детройті. Найвідоміший парад проводиться щорічно в Нью-Йорку. Його організовує найбільша мережа універмагів "Мейсі" (Macy's). Головною визначною пам'яткою параду є надувні іграшки величезних розмірів (герої мультфільмів, казок і телепередач), які проносять від Центрального парку до входу в універмаг (між Сьомий авеню і Бродвеєм). З 1952-му року парад транслюється по телебаченню.

Після Дня Подяки в усіх магазинах країни відбувається відкриття традиційних передріздвяних розпродажів, з 1960-х років цей день відомий також як "Чорна п'ятниця" через величезні затори, що виникають на вулицях.

Зараз ви читаєте новину «На перший День Подяки запросили індіанців - історія популярного американського свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути