середа, 27 січня 2016 14:12

Про що писали журнали XVIII століття
6

Ілюстрація з журналу Journal des Luxus und der Moden. 1789
Фото: http://arzamas.academy/
Урочистий обід в книжковій крамниці Олександра Смирдина. Гравюра Степана Галактіонова по малюнку Олександра Брюллова. 1833
Ілюстрація з журналу Journal des Luxus und der Moden. 1787.

Перший сатиричний журнал, який висміює, крім іншого, новомодні віяння, видавав у Москві Іван Крилов з 1789 по 1790 рік. Всього вийшло вісім номерів. Крилов публікував злободенні фейлетони, анекдоти, новели, вірші, оповідання і філософські статті. Відомо, що половина листів являє собою переклад творів французького просвітителя Ж. Б. д'Аржана. Саме Крилов ввів в модні журнали прийом опису франтівського світу, коли героями діалогів виступають речі - капелюшки, чепчики та хустинки.

Перший сатиричний модний журнал Миколи Страхова виходив у 1790-1792 роках у Москві, всього вийшло дев'ять книжок. Журнал побудований як підбірка листів з різних міст і повітів, які в жартівливому тоні описують місцеві модні нововведення. Автор висміює сліпе наслідування моди: персонажі Страхова занадто ревно стежать за її віяннями, через що їхнє життя перетворюється на театр абсурду.

Головний літературний журнал кінця XVIII століття видавався Миколою Михайловичем Карамзіним у Москві в 1791-1792 роках. Журнал друкував оригінальні російські і перекладні європейські тексти. Головним його нововведенням був театральний відділ, де Карамзін особисто рецензував нові вистави і гру акторів.

Перший журнал російською мовою про моду складався з перекладів європейських модних видань The Lady's Magazine, Journal des Luxus und der Moden та інших. Виходив у Москві в 1791 році. Якщо раніше модне вбрання можна було подивитися тільки на манекенах, які перевозилися з країни в країну і виставлялися в модних крамницях, то тепер читач отримував не тільки кольорові ілюстрації виряджених дам і кавалерів, але й зображення окремих деталей гардеробу, а також креслення карет, малюнки модних меблів. Примітно, що і європейські модні огляди не обходилися без елементів сатири, яку Крилов і Страхов зробили літературним прийомом для своїх журналів.

Перший літературний журнал для жінок (присвята говорить: "Прекрасній статі усередині присвячують видавці") видавався спочатку в Петербурзі, а потім (з 1779 року) Новіковим у Москві. Всього вийшло дванадцять книжок. Журнал поєднував розважальний напрямок - літературні тексти для "легкого читання" - з виховною функцією: крім любовно-ідеалістичної лірики, там друкувалися і повчальні притчі Сумарокова та "Повесть о Евгении, или Торжество добродетели над честолюбием".

Зараз ви читаєте новину «Про що писали журнали XVIII століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути