понеділок, 30 червня 2014 12:00

Потужний метеорит вибухнув над Сибіром 106 років тому

Автор: jourway.com
 

30 червня 1908 року на Землю впав Тунгуський метеорит. Це сталося над Центральним Сибіром у межиріччі двох річок — Нижньої Тунгуски і Лєни. Політ величезної кулі-боліда супроводжувався неймовірними світловими й звуковими ефектами.

Падіння метеориту закінчилося потужним вибухом, хвиля від якого повалила ліс у радіусі 40 кілометрів. Сильний світловий спалах та потік розпечених газів викликали пожежу в лісі. Вогонь знищив тоді цілий район.

"Світлі ночі літа 1908 року", а саме так прозвали в народі те тривале світлове явище, було видно аж до атлантичного узбережжя Європи.

Вчені висували близько 100 гіпотез щодо походження цього вибуху. Оскільки звичного метеоритного кратера на місці світлового явища не виявили, багато дослідників висувало теорії щодо зіткнення Землі з кометою й інші.

Радянські вчені довели, що метеорит вибухнув на відстані кількох кілометрів над Землею, тому не залишив сліду від удару.

Зараз ви читаєте новину «Потужний метеорит вибухнув над Сибіром 106 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути