понеділок, 24 березня 2014 16:38

Пощади не було нікому - як Росія Кримом приросла

Пощади не було нікому - як Росія Кримом приросла
Типи Криму, фото початку ХХ століття

Що відбувалося в Криму 237 років тому, описує історик Гульнара Абдулаєва, що живе в Сімферополі.

Ігноруючи умови Кучук-Кайнарджійського договору 1774 року, згідно з яким кримські татари були визнані "вільними і абсолютно незалежними від будь-якої сторонньої влади", Потьомкін починає втручатися у внутрішні справи кримського держави. 21 квітня 1777 на ханство було обрано Шагіна Гірая. Скориставшись зміною влади в Бахчисараї, Потьомкін віддає наказ оточити кримський півострів російськими кораблями з моря, замкнути порти і силою зброї змушує жителів півострова — кримських татар — скоритися Росії.

Свої дії Потьомкін коментує як пряму вказівку нового кримського хана Шагіна Гірая (про яке останній навіть не здогадувався). Все це робиться для того, щоб народ піддався на провокацію і підняв заколот проти свого хана. Як і слід було очікувати, потужне повстання спалахнуло 2 жовтня 1777 і було жорстоко придушене.

Заколот став приводом ввести додаткові війська на півострів. Пощади не було нікому. Тільки за офіційними даними, загинуло 12 000 мирних жителів! Як повідомляє очевидець тих подій, караїмський священик Азарія, російські солдати стратили не тільки кримськотатарських воїнів. Смерті піддавалися сім'ї воїнів, помічених у бунті. У ході військових дій був зруйнований Акместджіт (Сімферополь), спалені Карасубазар (Білогірськ) і Кефе (Феодосія). Цей планомірний і цілеспрямований терор проходив під патронатом Григорія Потьомкіна.

Далі події розгорталися так! Потьомкіну приходить ідея вислати з півострова християнське населення — греків і вірмен. Але кримські християни залишалися підданими Кримського ханства і міняти свій статус не збиралися. Але в хід знову пішли багнети, і християнам мимоволі довелося покинути рідні краї.

Тим часом агенти Потьомкіна налаштовували кримськотатарське населення півострова проти хана. І вже в 1780 році до графа була направлена делегація з вимогою вибрати нового хана. Але Потьомкін повернув посланників зі шляху і велів визнати ханом Шагіна Гірая. Граф, безсумнівно, знав, що цими діями він вливає останню краплю в чашу терпіння кримських татар. Це відповідало його інтересам. Адже тепер можна було безперешкодно видалити з Криму Шагіна Гірая і тим самим обезголовити уряд ханства. Через два роки князь починає квапити імператрицю прийняти рішучі дії відносно Криму.

Все відбулося досить швидко. Потьомкін наказав генерал-поручику графу де Бальмена посилити охорону кордонів Кримського ханства, а вже на початку квітня 1783 від імені імператриці запропонував Шагіну Гіраю залишити престол. Ні армії, на яку можна було спертися, ні можливості що-небудь змінити в ситуації, що склалася, у хана не було. Тому йому нічого не залишалося, як покинути Бахчисарай. А в Петербурзі так поспішали з приєднанням нових земель, що не вважали за потрібне вимагати від кримського хана офіційного зречення від престолу.

Тим часом Катерина з нетерпінням чекає вістей від свого фаворита і шле листи, в яких настійно просить поквапитися зайняти Крим. Потьомкін не бариться, він пише, що привів до присяги все населення Кримського ханства. Насправді ніякої офіційної присяги не було! Для виду під тиском російських багнетів присягнули тільки кілька мурз — глав ногайських орд. Дія відбувалася на плато Ак-Кая в Карасубазары.

До квітня 1783 року на півострів були стягнуті додаткові російські війська і 8 числа у всіх містах і великих населених пунктах був зачитаний маніфест про приєднання Криму до Росії. У Петербурзі не зважали на те, що Маніфест був прийнятий незаконно... Кримські татари відмовлялися приносити присягу.

Зараз ви читаєте новину «Пощади не було нікому - як Росія Кримом приросла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути