Ексклюзиви
понеділок, 02 квітня 2018 08:20

Подвиг Івана Сусаніна заперечили польські та українські історики

Подвиг Івана Сусаніна заперечили польські та українські історики
Константин Маковський. Іван Сусанін. 1914. Фото: РІА-новини

2 квітня 1613 року російський селянин Іван Сусанін завів загін польських вояків у непрохідне лісове болото. За легендою, він загинув від рук поляків, але врятував царя.

1613 року в Московському царстві почалася боротьба за трон. Поляки хотіли поставити свого ставленика. Тому почали полювання на законного наступника престолу Михайла Романова.

За легендою, майбутній цар дізнавшись про наближення поляків втік в село Домніна - приблизно 75 км від Костроми. Литовсько-польський загін вирушив до села, щоб зупинити Романова. По дорозі в Домніну полякам зустрівся староста Іван Сусанін. Вони змусили його вказати дорогу, але той повів загін в інший бік. Коли поляки зрозуміли, що Сусанін їх веде в інший бік по болоту, то "порубали на дрібні шматки". Цар за цей час знайшов укриття в Іпатіївському монастирі.

Історія про подвиг Івана Сусаніна час від часу обростала новими подробицями. Збереглася інформація, що після сходження на престол Михайло Федорович звелів перенести тіло Сусаніна в Іпатіївський монастир. Нащадків Сусаніна звільнив від податків і військової повинності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російського імператора Миколу II змусили зректися престолу більшовики

У польських істориків з цього приводу є своя думка. В березні-квітні 1613 року шляхтичів в Костромі бути не могло. Адже Михайло Романов перебував у статусі вже обраного царя, тому не було сенсу його вбивати з метою знову звести на трон польського претендента. Ісупівське болото теж не можна назвати непрохідним, в найширшому місці воно досягало всього 5 км. Ворог не міг заблукати у тій місцевості, бо звідусіль було видно купол церкви в селі Домніна.

Український історик Микола Костомаров висунув припущення: "В історії Сусаніна достовірно тільки те, що цей селянин був однією з незліченних жертв, що загинули від розбійників, які блукали по Росії в Смутні часи. Чи дійсно він загинув за те, що не хотів сказати, де знаходиться новообраний цар Михайло Федорович, - залишається під сумнівом". Також вважав, що Сусанін є результатом "народної трансформації" іншої, документально підтвердженої історії - героїчної смерті українця Микити Галагана. Учасник Корсунської битви 1648 року добровільно потрапив в полон, де під тортурами видав полякам дезінформацію про кількість і розташування військ Хмельницького.

16 листопада 1582 року цар Іван IV Грозний убив свого сина Івана. Московський самодержець правив з 1547 року протягом 50 років 105 днів — серед усіх, хто коли-небудь очолював Російську державу, це рекорд. Іван IV Васильович Грозний народився 1530 року. Провів земську й інші реформи, поклав початок скликанню Земських соборів, керував укладанням Судебника, заснував опричнину і шляхом найжорстокішого терору боровся зі супротивниками. Іван Васильович був одружений 6 разів.

Зараз ви читаєте новину «Подвиг Івана Сусаніна заперечили польські та українські історики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути