четвер, 16 листопада 2017 04:20

Іван Грозний забив свого сина палицею

Іван Грозний забив свого сина палицею
"Іван Грозний і син його Іван 16 листопада 1581 року" — картина видатного українського художника Іллі Рєпіна, написана у 1883—1885 роках. Фото: Вікіпедія

16 листопада 1582 року цар Іван IV Грозний убив свого сина Івана.

Іван IV Грозний — московський самодержець, правив з 1547 року на протязі 50 років 105 днів — серед усіх, хто коли-небудь очолював Російську державу, це рекорд.Іван IV Васильович Грозний народився в 1530 р. Провів земську й інші реформи, поклав початок скликанню Земських соборів, керував складанням Судебника, заснував опричнину і шляхом найжорстокішого терору боровся зі супротивниками. Іван Васильович був одружений 6 разів. Першу дружину – Анастасію Захар'їна-Кошкіну вибрав з 1500 красунь, які з'їхалися з усієї країни в Москву. Анастасія народила царю шістьох дітей, з них вижило лише двоє - сини Іван і Федір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Російські історики прагнуть припинити "потік наклепу" на адресу Івана Грозного

Іван Грозний почав гоніння на свого сина Івана, коли він став дорослим. У 1578 р. цар захворів і коли одужав, почав ставитися до сина з недовірою. Двох перших дружин царевича Євдокію Сабурову і Петрову-Соловую заточив у монастир, третю - Олену Шереметьєву - побив. Коли Іван спробував захистити дружину, Грізний поранив його палицею в голову, царевич від рани помер - це одна із версій загибелі. Версія англійця Джерома Горсея: Грозний в люті вдарив сина жезлом у вухо так, що той захворів і помер на третій день. З листів Грозного боярам випливає, що сварка відбулася 9 листопада 1581 року, а помер Іван через 11 днів. Істинної і достовірної причини смерті царевича досі не встановлено.

Спадкоємцем престолу став Федір. Грозний призначив при Федорі чотирьох регентів. 19 березня 1584 р. цар Іван Грозний помер за грою в шахи. Є версія, що цар був отруєний Богданом Вельским і Борисом Годуновим - своїми улюбленцями.

У Архангельському соборі Кремля в 1963 році розкрили чотири гробниці: полководця Скопина-Шуйського, цесаревича Івана, царя Іоанна Васильовича, царя Федора Івановича. Під час дослідження останків вчені виявили, що у всіх чотирьох скелетах міститься приблизно рівну кількість миш'яку. Однак в кістках цесаревича Івана і царя Івана Васильовича виявилося наявність ртуті в дозі, яка значно перевищує допустиму норму. Окремі історики стверджували, що це не отруєння, а наслідки лікування ртутними мазями сифілісу.

Зараз ви читаєте новину «Іван Грозний забив свого сина палицею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути