вівторок, 26 лютого 2013 18:49

Перуанська цивілізація виникла завдяки окультурювання кукурудзи, а не рибальству

Перуанська цивілізація виникла завдяки окультурювання кукурудзи, а не рибальству
Фото: zakarpattya.net.ua

Стародавній пилок кукурудзи, знайдений в зразках ґрунту стійбищ стародавніх індіанців в Перу, вказала, що аборигени Південної Америки вперше навчилися вирощувати цей злак близько 5 тисяч років тому, заявляють археологи в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Відкриті нами відомості дозволяють говорити про те, що найперша цивілізація в Південній Америці зародилася, як і її "побратими" в Месопотамії, Єгипті, Індії та Китаї, в результаті розвитку агрокультури", - заявив керівник групи археологів Джонатан Хаас (Jonathan Haas) з Музею Філда в Чикаго (США).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поховання індіанців-попередників інків розкопали у Перу

Хаас і його колеги проводили розкопки в пустельних долинах Патівілька і Форталеса неподалік від перуанської столиці Ліми. У цих долинах мешкали предки сучасних індіанців Перу. Вчені нерідко знаходили фрагменти кукурудзяних стебел і качанів на території стійбищ, проте конкретний час одомашнення кукурудзи залишався нез'ясованим через погані умови для збереження подібних "артефактів".

Автори статті змогли визначити приблизну дату окультурення цього злаку, виявивши пилок кукурудзи всередині зразків ґрунту на території 13 поселень стародавніх індіанців. Загалом вченим вдалося знайти частинки пилку в 212 фрагментах ґрунту і визначити їх вік, порівнявши частки ізотопів вуглецю. Виявилося, що більше половини з них були дуже стародавніми - їх вік досягав 3,7-6 тисяч років.

Враховуючи відсутність знарядь праці та кукурудзяного крохмалю в скам'янілих випорожненнях в шарах з найдавнішими зернами пилку, Хаас і його колеги припускають, що кукурудза була окультурена приблизно 5 тисяч років тому. Вчені не виключають того, що давні перуанці могли зробити цей злак основою своєї дієти набагато раніше. Дане відкриття ставить під сумнів загальноприйняту гіпотезу про те, що перуанська цивілізація виникла завдяки розвитку рибальства, а не агрокультури. Цей факт зближує культуру стародавнього Перу з іншими першими цивілізаціями на Землі, підсумовують автори статті.

Зараз ви читаєте новину «Перуанська цивілізація виникла завдяки окультурювання кукурудзи, а не рибальству». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути