субота, 17 червня 2017 04:20

Перський лікар Авіценна першим почав лікувати важкі хвороби

Перський лікар Авіценна першим почав лікувати важкі хвороби
Перський лікар Авіценна. Фото: Вікіпедія

Вночі 17 червня 1037 року помер 56-річний перський вчений-енциклопедист, філософ, лікар, хімік, теолог Ібн Сіна або Авіценна. Захворів на тяжку форму дизентерії у військовому поході правителя Ісфахану, до двору якого належав. Заповів відпустити на волю всіх слуг, а майно роздати бідним.

Абу Алі Хусейн ібн Абдуллах ібн аль-Хасан ібн Алі ібн Сіна народився 21 серпня 980 року поблизу Бухари, сучасний Узбекистан. Науку викладав йому батько-вчений та його друзі. У 10 років вивчив напам'ять Коран, опанував основи логіки і геометрії. Самостійно вивчив фізику і метафізику. У 12 зацікавився анатомією. У 16 років Ібн Сіну запросили у палац лікувати еміра Бухари — правителя Самонідської держави. Той страждав від таємничої хвороби. Лікування було успішним. Молодому лікареві дозволили користуватись бібліотекою Самонідів.

Написав близько 450 трактатів, з них збереглося близько 240. Більшість з його праць присвячені філософській тематиці, 40— медицині. Авіценна міг діагностувати і виліковувати 2000 різних недуг. Він звертав увагу на психологічний фактор в лікування хвороб. Своїм пацієнтом говорив: "Нас троє: я, ти і твоя хвороба. Чию сторону ти приймеш, той і переможе".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер чоловік, який мав 130 дружин

Першим описав чуму, холеру, жовтяницю, проаналізував причини, симптоми і способи лікування таких важких хвороб, як менінгіт, виразка шлунка. Докладно пояснив будову м'язів очей. Припустив, що деякі хвороби спричинюють "невидимі" інфекції. Через 800 років після цього вчені відкрили віруси. Останні чотирнадцять років життя служив в Ісфахані, сучасний Іран, при дворі еміра Абу Джафар Аль-Аддаула. За шість років писав п'ять томів "Канону лікарської науки". У першому томові описує гострі і хронічні хвороби, у другому - про природні ліки від хвороб. Третій і четвертий томи описують хвороби людських органів та способи їх лікування. У п'ятому томі розглядає складні ліки. Поховали Авіцену в Ісфахана у мавзолеї еміра.

Іменем вченого названа мала планета і гірська вершина, мінерал і рослина сімейства акантових. Його портрет прикрашає грошову одиницю Таджикистану - сомоні.

Зараз ви читаєте новину «Перський лікар Авіценна першим почав лікувати важкі хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути